Actualitate
Ziua adevărului despre pensionarea minerilor și energeticienilor
Vineri, 21 mai, ar putea fi ziua adevărului în privința solicitării salariaților Complexului Energetic Oltenia de reducere a vârstei de pensionare la 52 de ani. Liderii sindicatelor, parlamentarii de Gorj și reprezentanții Casei de Pensii au fost invitați de prefect la o discuție cu cărțile pe masă.
Cei care protestează în piață cer ca salariaților din termocentrale să le fie recunoscute retroactiv condițiile grele de muncă, astfel încât să se poată pensiona mai devreme. De ani buni, doar cei de la Rovinari mai au grupă de muncă, în timp ce salariații de la Turceni, Ișalnița și Craiova II au pierdut-o. Un proiect de lege pentru ei este la Camera Deputaților, după ce a trecut tacit de Senat, dar actualul guvern a dat aviz negativ. Politicienii au adăugat în proiect și minerii, care să fie trecuți de la condiții deosebite de muncă la condiții speciale.
Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a explicat de ce se opune proiectului. “Proiectul pe care-l susțin unii angajații CEO acum nu este proiectul pe care eu l-am depus în urmă cu mai bine de un an. Eu propuneam condiții speciale pentru cei care lucrează în condiții grele, ori acest proiect aflat acum în discuție presupune achitarea retroactivă a contribuțiilor, ceea ce este o povară imposibil de gestionat de CE Oltenia. Nu poate plăti acești bani, ceea ce înseamnă că oamenii tot nu pot beneficia de pensionare. Ori dacă plătește înseamnă închiderea companiei. De această lege ar beneficia 3.000 de oameni, iar la CEO lucrează 12.000, plus alte câteva mii la prestatori. Eu nu vreau închiderea CEO. Eu nu refuz să susțin cauza oamenilor, ci refuz să le spun că se poate ce nu se poate”, a fost unul din mesajele lui Vîlceanu pe acest subiect.
Colegul lui de guvernare, președintele USR, Radu Miruță, este la polul opus. Nu doar că susține solicitările celor din piață, dar le și vinde iluzii. Este o frăție absolut nefirească între USR și protestatari, aproape că nu mai poți să îi deosebești dacă te uiți la postările de pe paginile de socializare.
Miruță i-a păcălit pe protestatari că sunt bani în Fondul pentru Tranziție Justă pentru contribuțiile pe care ar trebui să le plătească societatea ca ei să se pensioneze mai devreme. A atașat și un document primit de la ministrul Ghinea, în care scrie cu totul altceva, și anume că sunt bani pentru contribuțiile aferente celor concediați, care mai au trei ani până la pensie. Cu alte cuvinte, dacă societatea dă afară mii de salariați și dacă aceștia, la aproape 60 de ani, fac cursuri de recalificare, atunci le pot fi plătite contribuțiile, ca să le meargă vechimea încă trei ani. Miruță a mizat corect că nu toată lumea o să citească documentul și că mulți vor pune botul la insinuările lui cum că proiectul cerut de protestatari poate fi adoptat, iar contribuțiile vor fi plătite din bani europeni.
Pesediștii au și ei amendamentele lor, aici de reținut fiind că ei vor vota orice variantă ar duce la pensionarea mai devreme a salariaților.
Bine că a fost nevoie de 15 săptămâni de hărmălaie în centrul municipiului pentru a se gândi cineva să îi bage pe toți într-o sală, să îi pună față în față. Și mai bine ar fi dacă ar încuia cineva sala și să nu le mai dea drumul de acolo până nu ajung la un punct de vedere cu care să fie toți de acord.