Social

Zi importantă pentru Jandarmeria Gorj

15 iulie 1894 - prima atestare documentară de existență a Jandarmeriei Române în județul Gorj echivalează cu Ziua aniversară a Inspectoratului de Jandarmi Județean Gorj. 

„Prima atestare a jandarmeriei în judeţul Gorj este datată anul 1894, în care se numeşte, prin Decretul Regal nr. 2798 din 15 Iulie 1894, primul comandant al companiei de jandarmi rurali, în persoana căpitanului Irimia Ion, din Regimentul Teleorman, dată care coincide şi cu înfiinţarea companiei de jandarmi rurali, conform Legii asupra Gendarmeriei rurale, promulgată prin Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893 şi ca urmare a faptului că la data de 1 septembrie 1893 a apărut şi Regulamentul de aplicare a Legii asupra Gendarmeriei rurale”, anunță Jandarmeria Gorj.

Prevederile primului articol al acestui act normativ descrie rolul şi locul Jandarmeriei Rurale: „Organizarea Gendarmeriei rurale, astfel cum este prescrisă de lege, face din această instituţie un corp militar, pus la dispoziţiunea ministrului de interne, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică. Ea se mai află sub ordinele ministrului de justiţie şi ale ministrului public în ce priveşte atribuţiunile de poliţie, precum şi sub acelea ale ministrului de război pentru tot ce se raporta la disciplina, comandament şi instrucţia militară a trupei”.

Vizualizări: 239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: