Social

Zeci de monumente istorice din Gorj sunt în paragină 

Zeci de monumente istorice de arhitectură de pe raza județului Gorj se află într-o stare avansată de degradare și se impun lucrări urgente de restaurare. Vorbim despre construcții de o valoarea inestimabilă, precum Casa Moangă-Pleşoianu de la Săcelu sau Cula Cioabă-Chintescu de la Şiacu, comuna Slivilești.

 

Autoritățile cunosc aceste necesități, însă spun că nu dispun de banii necesari pentru restaurarea acestora. ”Situaţia cea mai gravă se întâlneşte la un număr de 57 obiective care ar necesita neapărat lucrări de restaurare. Exemplele sunt deja celebre, au apărut şi în presă, însă nu s-au găsit fonduri pentru restaurarea lor, chiar dacă s-a rezolvat la unele problema proiectării”, conform conducerii Direcției Județene pentru Cultură Gorj. 

 

Lucrări de restaurare sunt necesare și la Biserica de lemn Sf. Gheorghe din Pişteştii din Vale, comuna Bălăneşti, Biserica Sf. Nicolae de la Fărcăşeşti-Aninoasa, Casa din Brăneşti, Biserica Sf. Nicolae din Ansamblul Glogoveanu, comuna Glogova, Casa Cepleanu de la Ceplea, Biserica de lemn Sf. Nicolae din Polovragi, Cula de la Groşerea. 

 

Alte obiective de interes istoric au fost readuse la viață. Este vorba de Casa Moangă din Târgu Jiu, Biserica Sf. Nicolae din Telești, Biserica Sf. Nicolae Glogova, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, în acest caz lucrările fiind începute în 2020 și Casa memorială Iosif Keber. 

 

Conducerea Direcției Județene pentru Cultură Gorj spune că autorităţilor publice locale trebuie să ia măsuri privind semnalizarea monumentelor istorice prin montarea de plăcuțe. Rolul acestora este de a atenţiona atât proprietarul, cât şi vecinii asupra regimului juridic al imobilului sau terenului şi, în acelaşi timp, contribuie la conştientizarea comunităţilor asupra valorilor pe ca care le au şi pe care trebuie să le păstreze. 

 

”Solicitările noastre repetate, la care cu greutate ni s-a răspuns din partea unei treimi a autorităţilor publice locale, privind stadiul realizării şi montării semnului de monument istoric se lovesc de invariabilul răspuns că nu sunt resurse financiare. Ni se pare nejustificată scuza, în condiţiile în care cele mai multe unităţi administrativ-teritoriale nu au mai mult de 1-2 monumente de inscripţionat”, au mai spus reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Gorj.

Vizualizări: 1,382

Alte articole din Social:

Citește și: