Politică

Vremuri grele pentru bugetari

Miniștrii Cabinetului Ciucă ar fi trebuit să anunțe ieri, în ședința de Guvern, ce tăieri vor face în portofoliile lor, însă deciziile au fost amânate până după Paște. În schimb, angajările la stat au fost oprite, iar de majorări salariale nu mai poate fi vorba.

Guvernul vrea să reducă cheltuielile, cel puțin cu bunurile și serviciile, pentru a acoperi o gaură în bugetul național, de 20 de miliarde de lei, anunțată în urmă cu o săptămână. În această perioadă, miniștrii au vehiculat tăieri de salarii și chiar concedieri în rândul bugetarilor. Astfel, salariile ar putea să scadă, în perioada următoare, cu până la 10%.

Despre cum se cheltuie banul public putem vedea mai jos, în doar două exemple de angajări fără număr în aparatul de stat.

Schemele de personal, umflate sistematic

În 2016, România avea 70 de secretari de stat, iar în prezent numărul lor aproape s-a triplat, ajungându-se la 200 de secretari de stat în ministere.

De asemenea, Guvernul PSD-PNL-UDMR a reorganizat, din nou, în ianuarie, Secretariatul General al Guvernului, aşa încât, în loc să fie redus personalul de conducere şi să fie eficientizată activitatea, s-a întâmplat exact pe dos: de la începutul acestui an fost înfiinţate 26 de noi posturi de conducere, fiecare cu un salariu brut de mai multe mii de euro. Schema de personal a fost umflată sistematic: în 2020 SGG avea 3.133 de posturi pentru ca în prezent să aibă 7. 677.

Parlamentarii și-au majorat sumele forfetare acum două luni

Chiar dacă sunt aleși și nu numiți, parlamentarii au și ei venituri de lux. În februarie, aceștia și-au majorat sumele forfetare pe care le primesc pentru activitate.

Sunt sume pe care nu sunt nevoiți să le justifice, sau nu în totalitate. Ei justifică majorarea spunând că salariile angajaților din birourile aleșilor sunt mici, chiar și după creștere, iar aceștia amenințau cu demisia. Pentru jumătate din cheltuieli pot semna o simplă foaie. Astfel, ei au primit în plus, din martie încoace, 7.500 de lei - adică 1.500 de euro.

Un parlamentar va ajunge să coste 11.500 de euro pe lună. Într-o liniște totală, fără dezbateri și fără certuri, conducerea Parlamentului a dat votul în unanimitate.

 

 

Vizualizări: 948

Alte articole din Politică:

Citește și: