pamFLEȚI
Virgil Popescu ne înverzește cu urarea: "Drum lin, Gorjule"
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu are alte ambiții în afara energiei verzi în numele căreia va rade de pe harta angajaților din România nu mai puțin de încă 7.000 de locuri de muncă din CEO, până în 2026. Asta trecând peste pierderea independenței României din punct de vedere energetic.
Ca atare, el nu vorbește decât despre închiderea întregii industrii a cărbunelui și nu arată vreo neliniște legată de minerii și energeticienii lăsați fără slujbe în viitorul apropiat. Protecția socială a acestor angajați lipsește cu desăvârșire din lungul șir al discursurilor recitate la conferințele de profil.
De menționat: niciun leu din Programul de Tranziție Justă (PTJ) nu a ajuns în Gorj, la doi ani de când acest ministru a pus umărul, alături de Ghinea, la elaborarea PNRR și la trei ani de când a venit cu programul de restructurare a CE Oltenia.
În urmă cu două zile, acesta a recitat iar: „Ne-am asumat ca ţară până în 2030, un procent de 30,7% energie regenerabilă şi vrem să-l facem mai ambiţios şi să-l creştem la 34%. Şi mă uit în piaţă şi cred că şi acest procent de 34% va fi depăşit. Prin PNRR s-au depus proiecte, urmând ca în aprilie să semnăm primele contracte (…). Deci există clar o dorinţă şi o cerinţă din piaţă pentru energie regenerabilă, dar trebuie şi partea de autorizaţii, de permise să urmeze rapid, ca să putem avea o instalare cu succes a acestor noi capacităţi de producţie care trebuie puse până în 2026. Practic sunt convins că ţintele din PNRR vor fi depăşite”.
Debordant tupeul ministrului Virgil Popescu; el face de la 30% la 34% cât ai clipi, că doar nu-l doare gura. Totuși, cât durează clipeala dumnealui, ideal era să le avem și fizic făcute, după care puteam elimina "țintele" din PNRR, adică producția energetică pe cărbune. Zic și eu!
În paralel, liderii Sindicatului Energia Rovinari au descoperit că peste Gorj vine un dezastru!
Și noi care credeam că ne trezim cu miere pe Jiu…
Nici unii politicieni nu stau prea confortabil, anunțând că, în realitate, PTJ aduce în județ un procent de 20% în plus de șomeri. Mulțumim pentru încurajări, dar speram să veniți cu ceva soluții sustenabile.
În concluzie, suntem pe "drumul cel bun", râpă stânga, râpă dreapta, râpă în spate, râpă în față. Drum lin, Gorjule!