Politică
Virgil Popescu începe să prindă semnal: Trebuie să finalizăm investiţiile de pe Jiu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că investițiile hidroenergetice de pe Jiu trebuie terminate. Asta înseamnă modificarea unor legi, astfel încât lucrările începute în zone care au devenit între timp protejate să poată continua.
“Trebuie să venim cu un proiect legislativ şi să modificăm, pentru toate investiţiile începute şi care nu sunt finalizate, iar ulterior, acestor investiţii care au avut avize s-au declarat parcuri naţionale – acolo trebuie să facem ceva. Investiţiile acelea trebuie făcute. Trebuie să finalizăm investiţiile de pe Jiu”, a spus ministrul. Păi..."hai la treabă", cum ar spune un clasic în viață, senator de Gorj! Nu? Mare atenție, să nu rămânem cu inițiativele doar la nivel declarativ!
Vă reamintim că, în data de 14 decembrie 2017, Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv autorizaţiile de construire emise de consiliile judeţene Gorj şi Hunedoara pentru amenajările Hidroelectrica de pe sectorul Bumbeşti-Livezeni al Râului Jiu. Procesul a fost declanşat la solicitarea asociaţiilor non-guvernamentale Bankwatch şi Neuer Weg (aceleași care se vor acum reprezentanții societății civile prin toate comisiile în care se discută viitorul Gorjului).
Decizia instanţei a oprit un proiect demarat în anul 2004 pentru realizarea căruia Hidroelectrica a cheltuit până la acel moment circa 155,50 milioane de euro, gradul de execuție fiind undeva la peste 94%!
Energia produsă de centralele construite pe Jiu ar fi permis alimentarea cu electricitate a peste o sută de mii de gospodării cu un consum mediu lunar de 200 kWh/lună.
Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești presupune devierea Jiului prin două aducțiuni subterane, una cu lungimea de 7 kilometri și diametru interior de 3,8 metri pe traseul Livezeni-Dumitra, alta pe traseul Dumitra-Bumbești de 12,5 kilometri lungime si diametrul interior de 4,00 metri. În albia naturală a Jiului va mai rămâne un debit de 2,7 mc/sec. Asta fără să luăm în calcul ultimii ani, când debitul Jiului a demonstrat că este mult mai mare, cunoscute fiind inundațiile create anual.
Investiția este completată de un baraj cu microhidrocentrală amplasat la Livezeni, la intrarea în Defileu, care permite acumularea unui volum de apă de 130.000 mc, precum și de o centrală supraterană echipată cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s si putere instalată de 40,5 MW. Complexul energetic va avea o capacitate anuală de 259 GWh.
În ultimii ani, autoritățile au mai avut încercări de a căuta soluții pentru finalizarea investiției, dar de fiecare dată așa-ziși ecologiști contestă totul în instanță. Discutam de aluviuni a căror cauză este defrișarea masivă, fenomen nesemnificativ pentru ecologiștii țintiți doar pe obiectivele economice.
Multe substraturi evidente și în cazul hidrocentralelor, la fel ca la CEO, când discutăm de producție energetică, apare vipera, gândacul sau liliacul. Suntem curioși dacă depășim faza de declarații populiste și ajungem la punere în practică.