pamFLEȚI
Viitorii polițiști, mai buni la sport, mai slabi la carte
Zilele trecute, un număr mare de tineri a susținut admiterea la Academia de Poliție. Nici această formă de școlarizare, deși militarizată, n-a rămas nealterată de schimbări.
Una dintre cele mai mari schimbări are la bază punctarea probei sportive cu notă, care constituie, de fapt, 50% din media de admitere a viitorilor studenți.
Elena Răileanu a fost unul dintre candidați și explică frustrarea că au fost admiși candidați care la scris au avut note cu mult mai mici decât ea, aceștia fiind avantajați de nota primită la proba sportivă.
"Sunt un candidat al concursului organizat în cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”. Aș vrea să le transmit felicitări tuturor celor care au fost admiși! Eu am ajuns până la proba scrisă, însă media mea nu a fost destul de mare pentru a fi admis. Puțin frustrant a fost momentul când am văzut deasupra mea, pe listă, candidați admiși cu media 5.80 la scris, dar 9.20 la proba sportivă, spun asta pentru că această egalitate dintre fete și băieți, această egalitate dintre proba scrisă și cea sportivă, în realitate, nu este deloc o egalitate!”, a scris Elena Răileanu pe o pagină de socializare.
Tânăra înțelege importanța probei sportive, dar spune că a văzut în jur mulți polițiști cu vechime, care numai formă sportivă nu aveau. “Este necesară o probă sportivă, absolut de acord, pentru că, teoretic, un ofițer de poliție trebuie să aibă condiție fizică, dar ce se întâmplă cu cei aflați deja în sistem de 15-20 de ani și nu îi mai cuprind nasturii cămășii sau cureaua de la uniformă? (Fapt concret, văzut chiar la proba scrisă la domnii și doamnele ofițeri care ne-au supravegheat). Sau… odată intrat la locul de muncă nu mai contează condiția fizică, nu? Dar... cine suntem noi să judecăm?”, a mai scris tânăra.
Aceasta a comentat și proba psihologică, eliminatorie. “Referitor la probe, încă de la testarea psihologică mi s-a părut un întreg haos și dau dreptate o parte dintre cei declarați inapți. A ajuns să fie necesară și pregătirea pentru aceasta testare, pentru că este destul de dificilă, mai ales acele dominouri introduse anul acesta, iar dacă nu ai mai lucrat și nu cunoști despre ce este vorba, la prima vedere par fără sens, iar până îți dai seama de rezolvare, expiră timpul… Într-adevăr, la un search pe Google cu “exemplu de test psihologic” veți găsi câteva linkuri, dar nu prea se potrivesc cu ceea ce întâmpinăm de fapt acolo.
Cât despre proba sportivă, nu poți deveni un ofițer de poliție bun dacă scapi jalonul din partea finală a probei în afara liniei marcate, pentru că ești eliminat, dar dacă îl scapi in perimetru este doar o penalizare?
Nu am fost în niciuna dintre aceste situații, este doar ceea ce am văzut în jurul meu de-a lungul probelor și mi s-a părut atât de nedrept și dezăgitor să aștepți un an și să se termine totul într-o secundă”.
Un grup de facebook dedicat admiterii la Academia de Poliție este plin de astfel de comentarii din partea candidaților.