Actualitate

Vântul a urcat eolienele pe primul loc în SEN

Vântul a adus probleme în multe zone din țară, însă a adus și energie. Eolienele au urcat pe primul loc în Sistemul Energetic Național, luni seara. Cărbunele a rămas tot spre coada clasamentului, cu sub o mie de MW. 


Eolienele au adus peste 30% din energia produsă în România datorită vântului care a bătut cu putere în multe zone din țară. Asta a adus și un preț mai bun pe bursa energiei. 

 

În acest context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și-a amintit de cât de importante ar fi investițiile în energia mai curată, investiții care încă sunt în așteptare și în județul Gorj și care ar trebui să mai compenseze din energia pe cărbune pe care o vrea închisă.


"România a avut un preț competitiv pe bursa energiei: 56 de EUR, față de 105 în Polonia, 88 în Spania, 92 în Portugalia, 65 în Elvetia, 103 în Țările Baltice, 75 în Finlanda. De ce? Pentru ca am avut producție mare. Aproape 8000MW in anumite momente ale zilei, cu un aport de 2000-2500MW energie eoliană (e bine și când bate vântul, din acest punct de vedere). Am exportat către alte piețe surplusul. 


De aceea am spus că este vital să accelerăm investițiile în noi capacități de producție. Sunt miliarde de euro pe care am reușit să le atragem pentru noi centrale eoliene și solare (1,3 miliarde de EUR producție și autoconsum beneficiari privați, 3 miliarde EUR contracte pentru diferență, 0,5 miliarde EUR pentru autoconsum beneficiari publici etc.), grupuri pe gaz (3500MW în total), programul nuclear românesc (peste 2000MW noi în sistem până în 2032), plus capacități de stocare (230 milioane EUR din PNRR și Fondul pentru Modernizare). Energie pentru o nouă Românie", a fost mesajul transmis de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Vizualizări: 394

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: