Actualitate

Va fi revocată conducerea CE Oltenia. Anunțul lui Burduja!

Guvernul a demarat deja procedurile privind revocarea unor șefi din companiile de stat care au fost numiți pe alte criterii decât cele agreate de Comisia Europeană, a declarat, miercuri, Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Altfel, România riscă să piardă circa 290 de milioane de euro din PNRR. Cei care vor fi revocați din funcții vor primi șase salarii compensatorii. Printre ei, și șefii Complexului Energetic Oltenia. 

 

Guvernul a aprobat recent o ordonanță de urgență care permite demiterea, înainte de expirarea mandatelor, a membrilor din consiliile de administrație sau de supraveghere de la companiile de stat. În domeniul energetic sunt opt companii la care vor fi făcute modificări, potrivit unui răspuns al Ministerului Energiei transmis la solicitarea HotNews.

 

 

„Acest jalon 121 ne-a cauzat multe nopți nedormite și, de fapt, problema survine dintr-o necorelare între textul ordonanței 109 și a cadrului legislativ din România, o interpretare a Comisiei Europene asupra textului din jalon, din PNRR. Și anume acolo se anunță mai degrabă niște principii de transparență, competitivitate, lipsa conflictelor de interes. Și din asta s-au purtat negocieri cel puțin șase luni, poate mai bine, cu Comisia”, a explicat Burduja, miercuri, în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Furnizorilor de Energie din România.

 

Burduja a mai spus că Ministerul Energiei a început deja procedurile de revocare la Complexul Energetic Oltenia, la Electrocentrale Craiova și la alte companii pe care nu a dorit să le numească, motivând că sunt listate la bursă.

 

„N-avem nimic cu nimeni, pur și simplu trebuie să ne facem datoria de a atrage toți banii pentru România, de fapt, de a nu pierde niciun ban din PNRR. Fără supărare din partea nimănui. Și eu sper că toți cei care sunt membri în aceste consilii vor înțelege lucrul acesta, vor da dovadă de bună credință față de România și vor demisiona sau își vor depune mandatul sau oricum vor fi revocați, fiind altfel îndreptățiți în baza ordonanței adoptate recent și la șase salarii compensatorii, după care sigur că vor fi organizate noi proceduri de selecție. 

 

Acum știm ce vrea Comisia, era bine să știm de la început. Asta este, sunt proceduri mai vechi, dar eu pot să vă spun că vom face tot ceea ce depinde de noi să nu pierdem niciun ban, chiar dacă timpul e scurt, chiar dacă astfel de proceduri durează în general șase luni de zile. Deci suntem foarte presați cu timpul, dar eu am toată încrederea că nu vom pierde niciun ban din jalonul 121”, a conchis Burduja.

Vizualizări: 2,946

Alte articole din Actualitate:

Citește și: