Anchetă
Utilajele vândute de CEO sunt doar în caietul de sarcini. În teren, tot ce e de valoare a dispărut!

În ultimul an, Complexul Energetic Oltenia (CEO) a lansat mai multe licitații publice pentru valorificarea unor utilaje scoase din uz – de la abzetere și transportoare cu bandă, până la buldoexcavatoare și alte echipamente miniere. Zeci, poate sute de repere, atât de la termocentrale, cât și din carierele de lignit, au fost puse pe hârtie spre valorificare.
Dar în spatele cifrelor și documentelor oficiale se ascunde o realitate alarmantă. Cel puțin așa susțin sursele noastre, care au indicat o situație gravă petrecută la Cariera Peșteana Sud.
În 2024, o firmă din București a achiziționat caietul de sarcini al unei licitații lansate de CEO privind valorificarea unor transportoare și utilaje aflate în conservare. Conform documentației, utilajele trebuiau să fie complete, chiar dacă nefuncționale – ideale pentru piese sau reparații.
Când însă reprezentanții firmei au ajuns pe teren, au constatat cu surprindere că multe dintre utilajele menționate sunt de fapt... dezmembrate. Peste 80% dintre piesele importante lipsesc: motoare electrice, reductoare, cabluri, contactori și alte echipamente esențiale.
Potrivit surselor din CEO, problemele de la Peșteana Sud nu sunt recente. În 2015, sub conducerea fostului director general Laurențiu Ciurel, cariera a fost trecută în conservare. De atunci și până în prezent, pe cele cinci utilaje mari din carieră s-ar fi efectuat „prelevări” constante de piese.
Practic, componente valoroase au fost scoase, folosite în alte locuri sau, susțin unele voci, pur și simplu valorificate pe căi neoficiale.
”Utilajele respective sunt doar niște carcase metalice. De mult nu mai funcționează și nimeni nu mai poate vorbi despre o conservare propriu-zisă. S-au luat tot ce era bun de pe ele”, a declarat o sursă din interiorul CEO, sub protecția anonimatului.
Situația ridică întrebări grave despre gestionarea patrimoniului public și integritatea procesului de licitație. Este nevoie de constituirea unui corp de control care să investigheze situația din Cariera Peșteana Sud și o inventariere urgentă a mijloacelor fixe. Mai mult, sursele solicită implicarea Curții de Conturi și tragerea la răspundere penală a celor care se fac vinovați de „distrugerea patrimoniului”.
Cazul Peșteana Sud poate fi doar vârful icebergului. Dacă o asemenea discrepanță între ce se vinde și ce există în realitate s-a produs aici, se pune întrebarea: câte astfel de licitații sunt viciate din start? Și cât de adâncă este problema?
Rămâne de văzut dacă autoritățile vor acționa prompt sau dacă și acest caz va fi îngropat sub munții de hârtii – în cel mai pur stil românesc.
Vizualizări: 2,483