Actualitate
Utilajele din Cariera Roșia, pornite și fără voia instanței
Complexul Energetic Oltenia speră într-o decizie favorabilă a Curții de Apel București, la termenul din 22 august, cu privire la redeschiderea carierei de lignit Roșia.
Utilajele miniere folosite pentru descopertă vor fi pornite oricum, pentru că sunt necesare lucrări pentru punerea în siguranță a carierei. “Avem obligaţia să excavăm 200 de metri în avansul carierei pentru a pune în siguranţă acest perimetru. Impactul va fi mult mai mare dacă nu facem aceste lucrări de punere în siguranţă a acelui perimetru”, a spus Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia.
Experții sunt cei care au stabilit că există riscul unor alunecări de teren, fiind sesizat și comitetul pentru situații de urgență, care a recomandat luarea măsurilor legale care se impun. “Am recomandat Directoratului, Consiliului de Supraveghere, să dispună toate măsurile legale pentru a pune în siguranță cariera”, a spus prefectul Marcel Iacobescu.
Curtea de Apel București va judeca pe 22 august contestația Complexului Energetic Oltenia, la decizia Tribunalului care a suspendat acordul de mediu al carierei.
O carieră minieră nu poate fi închisă în siguranță de pe o zi pe alta, așa cum a decis în mod aberant o instanță a Tribunalului București, la cererea așa-zișilor ecologiști de la Bankwatch. Și după ce doi lideri ai USR au sunat la 112, să ceară poliției să oprească excavatoarele miniere.
Conform Raportului de expertiză extrajudiciară de la dosar, “din cauza factorilor de stabilitate mai mici la treptele individuale de lucru sau definitive există riscul apariţiei de surpări şi alunecări locale ale treptelor individuale, mai ales în situaţia creşterii perioadei de existenţă a acestora şi înmuierii sau subminării prin sufozii provocate de ape”.
Astfel, a apărut riscul “fenomenelor de instabilitate a treptelor de excavare ce determină fenomene negative reprezentând alunecări şi prăbuşiri ale treptelor de excavaţii, cu consecinţa afectării utilajele componente ale liniilor tehnologice de pe treptele de excavare precum şi vieţi omeneşti - personalul care deserveşte liniile tehnologice”
Un alt risc este inundarea vetrei carierei şi a staţiilor pompe, cu consecinţa afectării utilajele componente ale liniilor tehnologice şi a sistemului de asecare al carierei precum şi asupra lucrărilor practice de asecare.
“Pentru asigurarea stabilităţii taluzurilor în carieră este necesară respectarea elementelor geometrice ale treptelor de lucru, respectiv ale treptelor finale, cu menţinerea unghiului de taluz general, a unghiului de taluz în lucru şi final, în baza studiilor geotehnice”, a menționat expertul din dosar.
Oprirea excavaţiilor în treptele superioare ale perimetrului şi continuarea excavaţiilor doar în treptele inferioare ale Carierei conduce la creşterea unghiului general al sistemului de trepte, mult peste valoarea proiectată, ce va determina scăderea factorului de stabilitate, cu posibilitatea apariţiei de fenomene geo-miniere negative.