Politică
Ursula vine la Bucureşti în 24 septembrie. Hai să-i spunem ce ne doare!
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, va ajunge la Bucureşti, în 24 septembrie, într-o vizită simbolică, pentru a marca aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Comisia Europeană ține de un an și ceva la sertar planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia și cu siguranță Ursula ar putea să explice de ce, dacă ar întreba cineva. Poate un comitet de primire cu mineri, cu energeticieni, cu lideri sindicali, cu reprezentanți ai societății civile, cu politicieni.
Dacă planul va fi respins, vreo treizeci de mii de oameni vor rămâne fără serviciu și poate că Ursula ar trebui să afle asta. Nu de alta, dar băieții ăia de la Greenpeace au făcut ei un studiu pe care l-au prezentat și la Consiliul Județean Gorj, unde au scris că mai puțin de 800 de oameni lucrează la firmele puternic dependente de CE Oltenia. Bine, ca să vă faceți o idee, Minprest Rovinari, care are peste o mie de salariați, este trecută de Greenpeace cu zero salariați.
Mesajul meu pentru așa-zișii ecologiști îl știți de aici:
Propagandiștii dezinformează și asta se presupune că știu europenii despre efectele unei eventuale închideri a CE Oltenia și poate că nu ar strica dacă Ursula Von der Leyen ar afla de la sursă cum stă treaba și, mai mai mult decât atât, ar spulbera și ideea că există o complicitate între așa-zisele organizații de mediu și forul conducător european.
Nu putem trece cu vederea faptul că ne-au fost blocate obiective strategice economice. Trebuie ridicată problema hidrocentralelor de pe Jiu și, nu în ultimul rând, problema "Fondului tranziției juste".
Stimata doamnă trebuie să înțeleagă că fenomenul vine impus, fapt ce ne obligă să impunem și noi strategia de dezvoltare și de investire a banilor ce ne parvin.
Mesajul meu pentru oficialii europeni îl aflați de aici:
Dacă Ursula se preface că nu înțelege cât de mult contează pentru România independența energetică, propun să-i dotăm hotelul unde se cazează cu o lampă pe gaz. Dacă se preface că nu înțelege cât de importantă este producția și că eventualele fonduri trebuie canalizate doar în linii de producție, indiferent de natura lor, îi propun doamnei să citească din DEX ce înseamnă termenul de partener.
Mergând și mai aplicat, CEO deține foarte multe terenuri și imobile (hale) nefolosite. Hai să-i cerem stimabilei ca din banii minunatei tranziții să deschidem linii de producție și abia ulterior să facem recalificările profesionale. Nu de alta, dar dacă nu punem bazele prima dată, ne trezim cu vreo câteva mii de "recalificați" șomeri. Sau asta se dorește?
Trântim sistemul energetic și la schimb primim doar niste bani virtuali. Asta este cererea pe care o facem noi și vom înainta și o scrisoare deschisă guvernului României, dacă ei tot nu cutează să deschidă gura, facem noi o delegație de 10 persoane și mergem să ne spunem punctul de vedere. Nu de alta, dar nu vrem să transferăm și copiilor noștri statutul de "sclavi la noi acasă".