Eveniment
Un transportator de lemne a dat mită pentru deszăpezire pe Transalpina
Un patron al unei societăți de exploatare a lemnului a dat mită pentru deszăpezirea unui drum din Munții Sebeșului. Este vorba despre DN 67C, șosea denumită și Transalpina.
Afaceristul avea nevoie de deszăpezirea drumului, într-o zonă în care pe perioada iernii circulația este închisă, pentru a putea exploata lemnul din pădure.
S-a întâmplat în martie și aprilie 2020, dar afaceristul a fost prins de către procurorii DNA. A fost trimis în judecată pentru dare de mită și a primit o pedeapsă cu executare, având în vedere că este recidivist. Persoana în cauză este un om de afaceri controversat din Bistrița-Năsăud.
Emil Nistor este administratorul firmei Ema Silva Petrești, fiind unul dintre furnizorii principali de lemn pentru societățile de prelucrare. În 27 martie și 2 aprilie 2020 a dat suma totală de 8.000 lei (în tranșe de 5.700 și 2.300 lei) șefului de District Șugag din cadrul Secției Drumuri Naționale Alba, prin intermediul unei alte persoane, pentru a deszăpezi DN 67C pe sectorul Curpăt situat la limita județelor Alba cu Vâlcea. În perioada respectivă, firma acestuia a desfășurat activități de transport lemn pe acest sector de drum.
Relevante în dovedirea stării de fapt sunt declarațiile martorilor audiaţi în cauză care arată faptul că inculpatul, în calitate de administrator al acelei societăţi care se ocupa de exploatarea de lemn avea nevoie de a merge pe DN 67C, pe sectorul Curpăt, situat la limita județelor Alba cu Vâlcea care în perioada de referinţă era închis circulaţiei întrucât nu era deszăpezit.
Persoana mituită a declarat, inițial, că a primit banii în semn de mulţumire, respectiv să cinstească oamenii pentru treaba bine făcută.
Procurorii au realizat și interceptări în dosar, discuțiile telefonice surprinzând infracțiunile de dare și primire de mită.
„Ăsta-i un om slăbănog care nu ştie să-şi facă organizarea” și „Numai că bani i-ar trebui cât de mulţi că i-am promis 80 de milioane pentru a deschide drumul” susținea afaceristul la telefon. Martorul prin intermediul căruia s-au remis acele sume de bani, a arătat clar că din dispoziţia lui Nistor Emil trebuia să remită suma de bani. În cauză au mai fost audiaţi şi alţi martori, şoferi, care au confirmat faptul că în acea perioadă drumul era oprit circulaţiei şi că era deszăpezit pentru ca ei să poată circula şi să îşi desfăşoare activitatea.
„No, acum 5.700 şi 2.300 joia viitoare, se poate?”, îi mai spune patronul șefului de district de la Drumuri Naționale, care zice „Doamne-ajută”. Ulterior, la câteva minute după această convorbire, în data de 27 martie 2020, inculpatul Nistor, vorbeşte cu martorul (...) şi îi spune „Măi, vezi că îţi dau 5.700 ca să îi duci lui (...) că am vorbit cu el şi de 2.300 mă mai aşteaptă până joi”.
Tribunalul Alba l-a condamnat, în 12 mai 2022, la trei ani de închisoare şi a anulat suspendarea unei pedepse din 2018, tot de trei ani, dispunând, în final, executarea de către Nistor Emil a șase ani în regim de detenţie. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel.
În urmă cu un an, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul funcţionar public (J. Adrian), fiind stabilită pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.