Anchetă
Un martor sub acoperire și-a retras declarațiile din dosarul Turceni - Rovinari
Dosarul Turceni - Rovinari, în care foștii parlamentari Dan Șova și Victor Ponta erau acuzați că au luat milioane de euro de la complexurile energetice din Gorj, pentru o așa-zisă asistență juridică, este aruncat în aer.
Un martor sub acoperire și-a retras declarațiile date în dosarele care-i privesc pe fostul premier Victor Ponta și pe fostul senator Dan Șova și nu mai cooperează cu autoritățile române.
Este vorba de Alin Brîncuș, care a cerut și a obținut azil politic în Marea Britanie fiind dezamăgit de modul de acțiune al polițiștilor din cadrul Oficiului Național de Protecție a Martorilor (ONPM).
Brîncuș este martor protejat în dosarele „CET Govora” și „Turceni-Rovinari”, cazuri în care au fost cercetați și trimiși în judecată, printre alții, fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova. „Am plecat din țară în octombrie 2017, împreună cu prietena mea, Simona Ciurcu. Împuternicit ca director al ONPM era Daniel Stancu. Am plecat deoarece ofițerul de legatură ne-a transmis că suntem în pericol iminent, ca ONPM nu e în stare să ne protejeze și că trebuie să plecăm din țară. Să plecăm singuri, nu prin Program. Am plecat, după care ONPM susține că am fugit de sub protecție. În 2018 a fost emisă de procuror o altă Ordonanță de includere, cu toate măsurile. Oficiul a refuzat să o pună în aplicare. Noi am obținut azil politic în Marea Britanie. Zilele trecute am fost chemați la Home Office în Marea Britanie pentru a da declarații în dosarul CET Govora. Audierea s-a făcut prin comisie rogatorie - conferință video. După ce sistemul de justiție din România ne-a dat afară din țară și având în vedere că avem azil politic în Marea Britanie, am hotărât să nu mai dăm nicio declarație nici în dosarul CET Govora, nici în Turceni Rovinari. Mai mult, ne-am retras toate declarațiile anterioare. Le-am transmis documentele prin care ONPM mă anunța să fug din țară că sunt în pericol iminent și gata. De doi ani nu avem nici măcar ofițeri de legătură”, a declarat pentru Europa Liberă Alin Brîncuș, fost angajat al lui Dan Șova.
În sprijinul afirmațiilor sale, Brîncuș are corespondența purtată cu procurorii DNA și cu ofițerii ONPM.
Brîncuș mai spune că, în 2017, a găsit două gloanțe la ușă. „După acest incident, ONPM ne-a transmis că dacă suntem împușcați, o să zică că ne-am împușcat singuri”, mai susține martorul sub acoperire.
Fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Sova au fost achitați, în mai 2018, de magistrații Înaltei Curți în dosarul Turceni-Rovinari, în care au fost judecati pentru fapte de coruptie, în legatură cu încheierea unor contracte de consultanță. Ulterior, completul de cinci judecători a anulat achitarea şi a stabilit trimiterea dosarului pentru judecare de la zero la un complet specializat pentru judecarea faptelor de corupţie.
Două autoturisme de lux luate în leasing de Casa de Avocatură „Şova” au ajuns la Victor Ponta, în perioada derulării contractelor de milioane de dolari cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Ponta era în anii 2007-2008 partener al casei de avocatură, dar a negat permanent implicarea în obţinerea contractelor cu complexurile energetice din judeţul unde era deputat. A câştigat însă mii de euro pe lună şi a primit două maşini, fără să fie clar pentru ce. Unul din autoturisme a ajuns la cumnatul lui Ponta, care l-a declarat furat după cinci luni, Casa de avocatură reuşind să recupereze banii de la o societate de asigurări.
În dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, respectiv director general al Complexului Energetic Turceni.