Actualitate

Un fost salariat al CE Oltenia câștigă procesul cu Casa de Pensii Gorj

Un bărbat care a lucrat la Termocentrala Turceni, în meseria de operator tratare apă, a obținut în instanță recalcularea pensiei. Casa de Pensii Gorj susține că meseria de operator tratare apă nu se încadrează în prevederile legilor care au redus vârsta de pensionare a salariaților din termocentralele pe cărbune.

Mai mult, Casa de Pensii Gorj a arătat că salariatul “se află în eroare când consideră că, de facto, toată activitatea desfășurată în cadrul Complexului Energetic Oltenia intră sub incidența art. 30 alin. l lit. i”.

Salariatul a avut avocat, care a știut să îi susțină cauza: “Susținerea apelantei, în sensul că activitatea desfășurată de intimată în meseria de operator tratare apă, în perioada dedusă judecăţii, nu face parte din activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, nu poate fi reținută, în condițiile în care, așa cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar, inclusiv răspunsul angajatorului la adresele emise pe parcursul judecății, aceasta şi-a desfășurat activitatea în cadrul Secției Chimice, secție integrată în unitatea de producere a energiei electrice pe bază de cărbune.

Astfel, în meseria exercitată, intimatul reclamant a făcut parte din personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producție energiei electrice și extracției cărbunelui, având în vedere că potrivit relațiilor primite de la angajator, în cadrul acestei secții, se realizează controlul chimic efectuat în cadrul centralei termoelectrice pe cărbune (determinarea calității apei si aburului, a reactivilor şi compoziției depunerilor, punerea în evidență a stării utilajului de tratare a apei şi a utilajului termomecanic, în ceea ce privește coroziunea depunerilor de crustă şi săruri, punerea în evidență a defectelor de funcționare ale utilajelor de tratare a apei, determinarea calității soluțiilor de spălare la efectuarea spălărilor chimice si spălărilor cu apă si abur ale utilajului termomecanic), controlul indicilor apei de alimentare şi din cazanele de abur, controlul calității aburului recuperat.

Secția Chimică este integrată în unitatea de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, deoarece produce cantitativ și calitativ apa tehnologică (demineralizată), care transformată în abur, rotește turbina ce produce curent electric, se tratează condensul de bază rezultat din condensarea aburului în instalația de producție a energiei electrice, se produce cantitativ şi calitativ apa de răcire a agregatelor şi utilajelor din instalația de producție a energiei electrice.

Prin urmare, cum activitățile desfășurate de intimatul-reclamant, astfel cum au fost redate, sunt esențiale pentru producerea cantitativă şi calitativă a apei tehnologice (demineralizate), apă care atunci când este transformată în abur, rotește turbina ce produce curent electric, tratează condensul de bază rezultat din condensare aburului în instalaţia de producţie a energiei electrice, produce cantitativ şi calitativ apa de răcire a agregatelor şi utilajelor din instalaţia de producţie a energiei electrice, rezultă că fac parte din activitățile de producție din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, intimata făcând parte din personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producție energiei electrice, în sensul dispozițiilor art. 30 lit. i din legea nr. 263/2010.

În atare situație, în raport de întreg materialul probatoriu administrat în cauză, nu pot fi reținute susținerile apelantei, în sensul că nu se impune valorificarea activității desfășurate de intimată în perioada dedusă judecății în condiții speciale de muncă, aşa încât, Curtea reţine că în mod corect acțiunea intimatului-reclamant a fost admisă de către instanța de fond, sentința apelată fiind legală”.

Acestea fiind spuse, Casa de Pensii Gorj a mai pierdut un proces și trebuie să achite 1.500 de lei cheltuieli de judecată. Și sunt sute, dacă nu mii de astfel de procese pe rol.

 

Vizualizări: 10,925

Alte articole din Actualitate:

Citește și: