Politică

Un deputat de Gorj sesizează Comisia Europeană pentru nedreptățile făcute pensionarilor din minerit

Deputatul Radu Miruță continuă să amendeze nedreptățile făcute pensionarilor din minerit. Acesta anunță că va sesiza Comisia Europeană după ce mii de oameni din minerit, energie sau din alte domenii unde au lucrat în condiții grele s-au trezit evaluați incorect de noua lege a pensiilor. Miruță susține că nu a fost respectat principiul contributivității, așa cum a cerut Comisia Europeană. Pentru că minerii, de exemplu, au contribuit cu mai mult, dar s-au trezit că vor avea pensii mai mici decât li se cuvine, ceea ce este nedrept. 

 

Deputatul Miruță a declarat, la Radio Infinit, că speră ca oficialii din Comisia Europeană să sesizeze ilegalitatea și să ceară îndreptarea ei. “Voi sesiza Comisia Europeană cu privire la nerespectarea jalonului din PNRR pentru că în PNRR noi am pus că pensiile să respecte principiul contributivității. Evident că am pus asta cu gândul de a umbla la pensiile speciale. Dar acelea nu au fost atinse, dar au luat din contributivitatea celor care real au muncit pentru că oamenii din minerit, energie, UM Sadu, siderurgie. Toate fabricile acestea s-a nimerit să fie în Gorj. S-a plătit suplimentar pentru ei, 8-10% în plus. Dar noua lege nu ține de acest calcul. Legea nu respectă constributivitatea. Și eu mă aștept ca cineva din Comisia Europeană să-i strângă puțin cu ușa pentru nerespectarea unui jalon”, a punctat Radu Miruță. 

De asemenea, el a subliniat că a sesizat în acest caz și Avocatul Poporului.

Miruță a comentat și proiectul pe care vrea să-l voteze PNL în Parlament, dar pentru angajații din Complexul Oltenia va fi fără vreun beneficiu. 

De folos ar fi doar pentru cei care au lucrat în subteran, după cum a explicat parlamentarul: “Eu votez absolut orice, dar proiectul PNL nu rezolvă problema CEO absolut deloc. Asta e problema. Trebuie modificat. Nu e bun pentru că cei din Oltenia nu înțeleg care e problema în sine. Proiectul a fost inițiat pentru cei de la subteran. Au băgat capul în poză cei de la Oltenia, în ideea de a nu spune că rămân și ei pe lângă, însă pentru Oltenia acest proiect de lege nu schimbă nimic la modul tehnic. Acesta propune, de fapt, ca valoarea punctului de referință să nu se mai calculeze din împărțirea lui 2032 la 25, ci 2032 la stagiul complet de cotizare, care pentru CEO e tot 25. Pentru cei din subteran, stagiul de cotizare e 20. În CEO, schimbi 25 cu 25 și nu e nicio schimbare reală. E o chestie ridicolă să depui un astfel de proiect de lege, însă nu cred că va trece”.

USR a depus un amendament ca să fie îndreptată problema din legea pensiilor și minerii să nu aibă de pierdut, dar liberalii au votat împotrivă: „Am fost în Comisia de Muncă, am luptat cu amendamente, propuneri, discuții. Intră Guvernul pe ușă, s-a oprit ședința și spune: Decizia Guvernului este să nu susținem nicio variantă de modificare a legii pensiilor. Atunci toți deputații și senatorii PNL au votat împotrivă. E nedreptate și asta nu trece toată viața”.

În continuare, foști sau actuali mineri amenință cu proteste în lanț și nu exclud nici greva generală cei din sistem dacă nu vor fi luați în calcul. 

Vizualizări: 2,579

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: