Anchetă
Un cunoscut medic a scăpat de acuzația nedreaptă
Românii încă mai sunt hărțuiți cu dosarele penale deschise în timpul pandemiei. Este și cazul medicului gorjean Rodica Dîrnu, care s-a ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Și alte cadre medicale au dosare penale din același motiv inventat. Mai exact, au plecat pe proprie răspundere din spital, după ce li s-a pus diagnosticul Covid-19.
Era octombrie 2020, când medicul Rodica Dîrnu a făcut Covid. A plecat din spitalul de la Târgu Jiu, secția de Boli Infecțioase, dintr-un motiv simplu. Avea și alte afecțiuni, pentru care nu exista tratament în spital.
Unii nu au uitat teroarea acelor zile, în care angajații Direcției de Sănătate Publică Gorj verificau dacă pacienții sunt în spital și, dacă nu erau, anunțau poliția. La fel erau verificați și cei obligați să se izoleze la domiciliu.
“Fiind audiată, inculpata a recunoscut săvârșirea faptei, precizând că a părăsit Secția de Boli Infecțiose, întrucât suferea și de alte afecțiuni medicale, respectiv probleme cardiace, și nu avea tratamentul medicamentos ce trebuia administrat, iar în spital nu exista medicamentația necesară. Astfel, inculpata a luat hotărârea să părăsească spitalul și să deplaseze la domiciliu”, se arată în documentul de la instanță.
Judecătoria Târgu Jiu a decis la finalul lunii martie să renunțe la aplicarea pedepsei. “Observă instanţa că în prezenta cauză este vorba despre o situaţie de excepţie şi fără precedent nu doar în ţara noastră, dar şi în întreaga lume, o situaţie în care cadrele medicale, aşa cum a fost şi inculpata au fost puse în situaţii nu doar stresante şi împovărătoare profesional şi pshihoemoţional, dar care erau supuse riscului infectării şi implicit a pierderii vieţii sau a afectării iremediabile a sănătăţii, din cauza faptului că, încă de la începutul pandemiei de COVID-19, personalul medical s-a aflat în prima linie a combaterii acestui virus, iar în spitale numeroși membri ai personalului medical au plătit cu viața, adeseori din cauza echipamentelor de protecție insuficiente.
Astfel, au existat numeroase situaţii în care lucrătorii din sistemul medical au și protestat pe scară largă, pe tot continentul, împotriva lipsei echipamentelor de protecție care i-a făcut extrem de vulnerabili în fața virusului, personalul din sistemul de sănătate fiind cel mai afectat în perioada pandemiei, temerile fiind fireşti în astfel de situaţii care s-au manifestat şi în rândul medicilor”, se arată în motivarea instanței.
În document se mai arată că “inculpata este un medic cu o experienţă prodigioasă şi care nu a abandonat misiunea nobilă de a salva vieţi nici în situaţia în care viaţa îi era pusă în primejdie, o persoană fără antecedente penale şi care a ajuns într-o situaţie extremă, situaţie cu privire la care de multe ori chiar medici epidemiologi au avut mari dificultăţi în a o gestiona, astfel încât, prin raportare la criteriile generale prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea infractorului, care se evaluează în funcţie de împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi de mijloacele folosite, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedentele penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială, se poate vorbi despre un nivel minim al gravităţii faptei în prezenta cauză”.
Procurorii nu au contestat decizia. Și alte cadre medicale au dosare penale similare.