Actualitate

Ultima zi de depunere a ofertelor pentru Stațiunea Săcelu

16 septembrie este ultima zi în care cei interesați pot depune ofertele neangajante în vederea cumpărării stațiunii Săcelu de la Complexul Energetic Oltenia.

Ulterior, vor putea fi depuse până pe 17 octombrie oferte neangajante complete. În intervalul 18 octombrie – 31 decembrie 2022, se va proceda la verificarea și analizarea ofertelor care vor avea acces la regulament și la caietul de sarcini în intervalul 1 – 31 ianuarie 2023. Abia apoi urmează licitația și vânzarea imobilelor.

Complexul Energetic Oltenia a scos la vânzare atât clădirile din zonă, cât și terenurile și luciul de apă. „Vânzarea activelor non-core, disponibilizabile ale S. C.E.O. S.A., constând în imobile, dotări mijloace fixe și terenurile aferente: Teren aferent imobilului „Bază de tratament”, în suprafață de 3.253,92 mp; Teren aferent activului „Plajă împreună cu bazinele de apă minerală”, în suprafață de 10.147,00 mp; Teren aferent activului „Centrală termică, spălătorie și parcare”, în suprafață de 1.772,90 mp și aferent fostului activ „Vila 3 și Vila 6”, în suprafață de 416,78 mp; Teren aferent imobilului „Bloc de garsoniere”, în suprafață de 1.552,21 mp; Teren aferent imobilului „Cantină Restaurant”, în suprafață de 561,00 mp”, conform anunțului Complexului Energetic Oltenia.

Stațiunea Balneoclimaterică Băile Sacelu, județul Gorj, este situată la 32 Km de Târgu Jiu. Ștrandul cu ape terapeutice dispune de 4 bazine cu apă rece, care este captată din izvoare iodurate, bromurate, sulfuroase și feroase. 

Bazinul nr. 1, deşi mic prin suprafaţă, este important prin stratul gros de nămol terapeutic ce se foloseşte la tratarea bolilor reumatismale; debitul izvoarelor ce ies prin fisurile conglomeratelor este de numai 2,6 m3 /zi.
Bazinul nr. 2 are un debit al izvoarelor de 15 m3 /zi, o suprafaţă de 550 m2 ; mineralizaţia totală a apei este cuprinsă între 34950-53560 mg/l. Şi la acest bazin este important nămolul terapeutic ce se formează anual.
Bazinul nr. 3, cu o suprafaţă de 800 m2 şi un debit al izvoarelor de 9 m3 /zi, beneficiază de un aport de apă minerală de la un foraj alăturat. Mineralizaţia totală este în jurul valorii de 44520 mg/l.
Bazinul nr. 4, cu suprafaţă de 3000 m2 , are adâncimi de 2-2,5 m, un debit al izvoarelor de 17 m 3 /zi şi mineralizaţie totală de 44500 mg/l. Prin pompare din acest bazin se asigură şi apa minerală necesară băilor la cadă. În trecut bolnavii care se vindecau de afecţiuni reumatice l-au numit “ Izvorul tămăduirii”.

Izvoarele minerale, în afara celor de pe fundul celor 4 bazine, au proprietăţi curative distincte:

- Izvorul de ochi, numit şi Sadoveanu, se află în albia minoră a râului Blahniţa, apa lui cu o mineralizaţie totală de 47090 mg/l este folosită de multe decenii la vindecarea unor boli ale ochilor.
- Izvorul Săcelata (Sfânta Treime) situat pe versantul stâng al râului Blahniţa în partea de sud-est a staţiunii, apare pe o falie ce separă conglomeratele de Săcelu cu şisturile argilo-bituminoase. Analizele chimice 287 făcute din 1954 până în prezent, arată o mineralizaţie totală între 2248-3282 mg/l. Datorită efectelor hidrogenului sulfurat asupra organismului, apa izvorului este utilizată pentru tratarea gastritei hipotone, colitei, diabetului zaharat, intoxicaţiei cu metale grele.

Primele foraje, în anii 1952-1953, s-au făcut în zonă pentru prospectarea hidrocarburilor. Toate forajele, săpate în conglomerate şi gresii, au pus în evidenţă existenţa apei minerale.

Vizualizări: 979

Alte articole din Actualitate:

Citește și: