Diaspora
UE impune țărilor membre să consume mai puține gaze naturale
Comisia Europeană intenţionează să propună un obiectiv pentru reducerea cererii de gaze de către statele membre înainte de venirea iernii şi ar putea face ca obiectivul să fie obligatoriu din punct de vedere juridic în caz de urgenţă în aprovizionare, potrivit unui proiect de document văzut de Reuters.
Bruxelles-ul va publica miercuri planuri privind modul în care cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene pot reduce consumul de gaze, în condiţiile în care se pregătesc pentru posibile reduceri suplimentare ale fluxurilor de gaze ruseşti şi încearcă să umple depozitele de gaze până în iarnă.
Un proiect al acestui plan, care actualizează o versiune anterioară despre care Reuters a scris săptămâna trecută, ar propune o ţintă voluntară pentru toate ţările UE de a-şi reduce cererea de gaze în următoarele opt luni, din august până în martie 2023.
Propunerea ar permite, de asemenea, Comisiei să facă obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic pentru ţări, în cazul în care situaţia aprovizionării cu gaze a Europei se deteriorează până la un punct în care sunt probabile situaţii de urgenţă sau dacă două ţări cer UE să declare o urgenţă în furnizarea de gaze.
Ţările UE ar trebui să aprobe propunerea. Datele exacte pentru ţinta de reducere nu au fost specificate în proiect, care s-ar putea fi schimbat din nou înainte de a fi publicat.
Ţinta ar fi concepută ca o reducere a consumului de gaz în comparaţie cu media unei ţări în perioada 2016-2021.
”UE se află acum într-o situaţie de securitate a aprovizionării cu gaze vulnerabilă. A sosit momentul ca UE să anticipeze riscurile şi să intensifice în mod proactiv pregătirea pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale”, se arată în proiect.
Un purtător de cuvânt a declarat marţi că Comisia îşi bazează planurile de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaze de iarnă pe ipoteza că Rusia ar putea reduce complet livrările către Europa. Proiectul de document spune că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, combinată cu o iarnă rece, ar putea reduce PIB-ul mediu al UE cu 0,9-1,5%, dacă ţările nu s-ar pregăti în avans.