Actualitate

Trei alternative la energia pe cărbune, ignorate de CE Oltenia

Grupurile energetice pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia se închid unul după altul, iar la finalul anului 2025 o să fie pus lacătul pe toate.

În ultimii ani au apărut mai multe studii și chiar oferte concrete de la investitori străini, pentru un alt tip de valorificare a cărbunelui.

Sunt patru ani de când un investitor străin a prezentat celor de la CE Oltenia o tehnologie de gazeificare a cărbunelui. Specialiștii au prezentat un modul de conversie termochimică ce permite obținerea gazului de sinteză cu un conținut ridicat de hidrogen din orice materie primă care conține carbon. “Cu pierderi minime de căldură și propriul consum de energie, astfel de stații oferă consumatorului puterea calorică aproape totală a cărbunelui sub formă de gaz de sinteză, sigur pentru combustie”, se arăta în oferta investitorilor, ajunsă probabil la coșul de gunoi.

O altă propunere a venit de la inventatorul Iulian Horneț. Acesta este inventatorul pirolizei care poate transforma cărbunele într-un produs nepoluant și energia pe lignit poate deveni una ecologică. Propunerea acestuia a fost prezentată public chiar la Consiliul Județean Gorj, dar nu s-a mai întâmplat nimic.

Mai nou, un investitor privat a propus un proiect de captare, transport și înmagazinare a emisiilor de CO2, ceea ce ar da posibilitatea CE Oltenia de a produce energie curată și ieftină.

“România, prin structura subsolului, este unică în Europa, si are capacitati multiple de stocare si sechestrare a emisiilor de CO2 in reserve depletate de gaze naturale si titei si ca atare se preteaza pentru sistemele energetice care au in structura producatori bazati pe combustibili fosili la implementarea tehnologiei de “Captare, Transport si Depozitare/Sechestrare” care este apreciata ca singura capabila sa sustina atingerea tintelor de reducere a emisiilor de carbon, angajate de Comisia Europeana si, implicit, de statele membre”, se arată în propunerea investitorului străin.

Doar că nimeni nu pare dispus să își bată capul cu salvarea mineritului, fiind mult mai simplu pentru cei din Directorat să urmeze pas cu pas planul de închidere.

Vizualizări: 2,792

Alte articole din Actualitate:

Citește și: