Social
Transhumanța ciobanilor din Novaci, obiectiv turistic
Zona de nord a județului Gorj e promovată de Ministerul Turismului cu o nouă rută cultural turistică. Vizează transhumanța, un obicei încă păstrat de ciobanii din Novaci.
"Drumurile transhumanței ciobanilor novăceni pe Transalpina, în Munții Parâng” e denumirea rutei pe care și-au dorit-o novăcenii și autoritățile. "Într-o eră a tehnologiei, a vitezei și a fugii după bani, ruta turistică certificată, poate să fie locul de relaxare pentru cetățenii veniți din marile aglomerări urbane, pentru românii dornici de liniște și frumos, obișnuiți cu masa și cazarea la pensiuni si hoteluri de lux sau dornici a face cunoștință cu gastronomia locală, de a dormi în corturi sau sub cerul liber, privind la stele.
Această rută poate fi cheia dezvoltării zonei montane Novaci – Rânca – Obârșia Lotrului – Valea Frumoasei, pe Transalpina. Drumul national 67 C este renumit și cunoscut românilor și străinilor, dar puțini știu că pe lângă drumul asfaltat încă mai există potecile ciobanilor, spectaculoase, cu povesti rămase în memoria celor care au condus și conduc turmele de la munte la șes, sau invers, cu locuri ascunse privitorilor iubitori de natură sau de istorie, cu trasee spre diverse puncte turistice: vârfuri, lacuri, izvoare, interesante, cu o fauna și flora bogate și unice", transmite Elena Basarabă, unul dintre oamenii care au militat pentru promovarea acestei rute tradiționale.
În zonă sunt multe obiective turistice care atrag tot mai mulți vizitatori: Rânca, Transalpina, Pasul Urdele, Pasul Muntinul, Obârșia Lotrului, Valea Frumoasei, dar și obiceiurile păstorești, festivalurile sau competițiile automobilistice aduc turiști în zona de munte a județului.