Social
Tot mai puțini elevi în mediul rural deși au condiții ca la oraș
Deși multe școli și grădinițe din mediul rural au fost modernizate ori au fost construite altele de la zero și copiii au toate condițiile, la fel ca elevii din orașe, scade de la an la an numărul copiilor.
La Aninoasa, de exemplu, numărul copiilor aproape s-a înjumătățit în ultimii ani. Asta deși autoritățile spun că investesc permanent în unitățile de învățământ. De la peste 500 de elevi, acum mai sunt circa 300.
„Populația școlară e în scădere. De la peste 500 de elevi, acum efectivul de elevi este de 320. E o scădere vertiginoasă. Noi am lucrat la unitățile de învățământ. Din 2008 până în prezent, avem a treia clădire nouă. Le-am reabilitate pe cele în uz. Am reabilitat o școală din Costești, cu toate condițiile acolo. Am realizat o grădiniță modernă în Groșerea, lucrăm la extinderea școlii din Aninoasa”, a declarat primarul din Aninoasa, Ilie Petroi.
Școlile din Aninoasa vor fi dotate, în această vară, cu echipamente noi, cu mobilier nou. Banii sunt din PNRR. „Avem un proiect care vizează dotarea școlilor în valoare de 1,5 milioane de lei. Am realizat două locuri de joacă. În imediata vecinătate a Căminului Cultural, lucrăm la un teatru de vară. Am realizat două baze sportive. Cu una am avut ceva probleme pentru că a fost deteriorată. Avem un sistem video și sper să descurajăm demolarea a tot ce construim pentru cetățenii noștri, pentru elevi”, a mai spus la Tele 3 primarul din Aninoasa.
Localitatea Aninoasa nu e singura unde numărul de copii scade cu fiecare an. În general, în mediul rural, se subțiază numărul elevilor în ciuda eforturilor pe care le fac autoritățile să creeze și la țară condiții ca la oraș.