Eveniment
Țeapă cu criptomonede
Procurorii DIICOT au destructurat o reţea infracţională profilată pe fals informatic, înşelăciune şi evaziune fiscală.
Folosind o societate comercială, mai multe persoane contactau diverşi clienţi cărora le solicitau fonduri pentru achiziţionarea de criptomonede, promiţând randamente nereale pentru investiţiile făcute de către aceştia.
Pentru a fi cât mai credibili, membrii grupului înfiinţaseră un call center prin intermediul căruia încercau să găsească aşa-zişi investitori, dar şi un site pe care fiecare client avea propriul profil de investitor, cu parolă. Graficele afişate pe site fiecărui investitor arătau randamente în creştere, deşi piaţa internaţională a criptomonedelor a cunoscut scăderi, în ultima perioadă. Membrii grupului au creat astfel un prejudiciu de aproape cinci milioane de dolari americani.
„Schema infracţională dezvoltată de membrii grupării este specifică sistemelor piramidale, astfel criptomonedele achitate de ultimii clienţi erau de cele mai multe ori convertite în dolari, pentru ca ulterior cu o parte din aceste fonduri să se efectueze plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor, care promovau acţiuni civile la instanţele de judecată ori care susţineau telefonic că intenţionează să formuleze plângeri penale. Diferenţa rămasă era cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianţi ori pentru retragere de numerar la diverse ATM-uri”, spun anchetatorii.
Marţi, în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti, au fost făcute 11 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Olt şi Ilfov. Procurorii au mandate de aducere pe nunele a 14 persoane.