Eveniment
Teamă și în Gorj din cauza urșilor aduși din Valea Prahovei
E alertă și în județul Gorj după atacul mortal din Bușteni, unde o tânără a fost sfâșiată și ucisă de un urs. Și în Gorj au fost relocați în ultimii ani mai mulți urși din Valea Prahovei, însă autoritățile dau asigurări că aici nu sunt probleme atât de grave. Cu toate acestea, urșii sunt imprevizibili și pot deveni oricând periculoși.
Sabi Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, a declarat că turiștii se întâlnesc cu urșii pe traseele din munți, însă până acum nu au fost semnalate probleme: “Nu avem probleme foarte grave, ca urșii să atace oameni. Cei care merg pe munte îi văd frecvent. Nu avem probleme să fie urși care să se apropie de turiști să ceară mâncare. Singurele probleme au fost cu acei urși care au ajuns în Rânca sau au ajuns în diverse localități submontane și care pot oricând avea un comportament deviant și ne putem trezi cu situații ca cea întâmplată în Prahova”.
Și în câteva localități din Gorj au fost relocați urși chiar din Valea Prahovei în ultimii ani. Au fost situații când animalele sălbatice au intrat în cabane la Rânca sau în gospodăriile oamenilor din Baia de Fier sau Polovragi și nu se speriau nici de claxoane, nici de petarde ori de câini.
„Eu sper ca autoritățile să ia cele mai bune măsuri, să gestioneze foarte bine acest subiect care e sensibil pentru că sunt atâtea persoane care luptă pentru drepturile animalelor, dar iată că aceste animale pot să creeze probleme deosebite. Să sperăm că județul Gorj va rămâne un județ cu efective de animale care își vor păstra caracteristicile de animal sălbatic, care să se ferească de om și că nu vom avea probleme. Aparițiile urșilor din Rânca au fost sporadice, au fost în zona unor cabane. Nu au avut o anumită frecvență sau densitate încât să fim foarte îngrijorați și să luăm anumite măsuri”, a mai spus Cornoiu la Radio Infinit.