Social
Târgu Jiu se umple de trotinete electrice. Municipalitatea adoptă un regulament!
Administrația locală din Târgu Jiu va adopta un regulament privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice ce vor fi închiriate de cetățeni prin intermediul unei platforme online, în sistem self-service.
Municipalitatea ar avea solicitări din partea unor operatori de flote de trotinete electrice în vederea utilizării pe domeniul public a acestor mijloace de deplasare moderne și nepoluante.
”Sistemul de închiriere a trotinetelor electrice adaugă o opțiune atractivă de mobilitate care completează mersul pe jos și transportul public”, se arată în proiectul de hotărâre, inițiat de primar, ce va fi supus spre aprobarea Consiliului Local Târgu Jiu în ședința programată pentru data de 27 aprilie.
Astfel, regulamentul se va aplica doar în cazul operatorilor și utilizatorilor trotinetelor electrice închiriate de la aceștia, prin intermediul unei platforme online. Circulația trotinetelor se va face în conformitate cu legislația privind circulația pe drumurile publice, pe pistele de biciclete sau, în lipsa acestora, așa cum este cazul și la Târgu Jiu, pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/oră.
Trotinetele vor fi amplasate de utilizatori sau de operatori pe trotuar sau pe alei pietonale, fără a perturba circulația pietonală, se arată în regulament. Nu vor putea fi amplasate pe carosabil, în zona stațiilor de autobuz, în zona trecerilor de pietoni, pe spațiile verzi și în alte câteva zone. Stațiile de andocare vor putea fi amenajate doar pe trotuare cu o lățime mai mare de 2.5 cm, dispunerea fiind diagonal cu bordura.
Operatorii vor trebui să obțină în prealabil, în baza unei cereri, un acord de ocupare temporară a spațiului public. Acordul va fi emis pentru o perioadă de maximum 12 luni și pentru un anumit număr de trotinete, taxa fiind de 2 lei/mp. Nu vor putea fi închiriate de copiii sub 14 ani, iar cei care au până în 16 ani vor trebui să poarte cască de protecție. Trotinetele staționate ilegal vor fi ridicate de angajații Transloc, operatorii urmând să plătească un tarif de ridicare de 100 de lei, încă pe atât pentru transport, dar și 25 de lei/zi pentru depozitare.
Utilizatorii vor trebui să aibă asupra lor buletinul când circulă pe drumurile publice și nu au acces pe șoselele pe care este permisă deplasarea cu mai mult de 50km/oră.