Actualitate

Târgu Jiu: Procesul prin care Aparegio cere taxă pe apa de ploaie va fi rejudecat

Societatea de apă-canal Aparegio Gorj încearcă de mai bine de un an să pună taxă pe apa de ploaie în Târgu Jiu. Mai exact, a cerut Primăriei Târgu Jiu să spună toate suprafețele pe care le are în domeniul public și privat, pentru a fi calculată această taxă.

Primăria Târgu Jiu s-a opus din mai multe considerente, principalul fiind acela că Aparegio nu are canalizare pe toate aceste suprafețe, deci nu ar fi normal să încaseze taxă pentru acestea.

Interesant este că, în ianuarie 2022, Tribunalul Gorj a dat câștig de cauză celor de la Aparegio, obligând primăria să semneze contractul.  ”Admite acţiunea. Obligă pârâta să încheie cu reclamanta un contract pentru serviciul de preluare a apelor pluviale de pe domeniul public şi privat al localităţii, sub sancţiunea unei penalităţi de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare ce se va depune la Tribunalul Gorj. Pronunţată azi 20.01.2022 la Tribunalul Gorj, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de grefa instanţei”, se arată în minuta deciziei.

Primăria Târgu Jiu a contestat decizia, iar Curtea de Apel Craiova a trimis dosarul pentru rejudecare la Tribunalul Gorj. 

Primăria Târgu Jiu a explicat în instanță că nu este normal să plătească, din bani publici, un serviciu care nu este prestat. “Or, tocmai acesta este unul din motivele pentru care UAT Municipiul Târgu Jiu a refuzat să încheie un contract pentru preluarea apelor pluviale, faptul că nu pot fi luate în calcul toate suprafețele care aparțin domeniului public și privat al unității, întrucât, în economia dispozițiilor Legii nr. 241/2006, privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, pentru a se putea vorbi de încheierea unui contract de preluare a apelor pluviale trebuie ca aceste apei pluviale să fie colectate în sistemul de canalizare. în interpretarea instanței de fond, Municipiul Târgu Jiu trebuie să plătească apa pluvială corespunzătoare suprafețelor înregistrate în inventarul domeniului public și privat, fără deosebire, dacă în zonă există un sistem de canalizare sau nu, care să preia aceste ape”, a fost o parte din apărarea Primăriei Târgu Jiu.

Un al doilea motiv pentru care nu a fost încheiat un contract pentru preluarea apelor pluviale este că pe raza Municipiului Târgu Jiu, scurgerea apelor pluviale nu se realizează prin sistemul de canalizare, ci printr-un sistem colector închis cu deversare în râul Jiu și pârâul Amaradia. “Societatea reclamantă Aparegio Gorj SA nu colectează, evacuează și tratează apele pluviale, conform prevederilor Legii nr.241/2006. Astfel, facturarea apelor pluviale pentru toate suprafețele ce aparțin domeniului public și privat al Municipiului Târgu Jiu, cum a dispus eronat Tribunalul Gorj ar duce la o îmbogățire fără just temei al societății, aceasta facturând și încasând sume de bani fără să presteze nici o activitate la schimb, apele pluviale fiind deversate în Râul Jiu și Pârâul Amaradia, și nu în Stația de epurare”, se mai arată în apărarea Primăriei Târgu Jiu.

Procesul va fi reluat în această lună la Tribunalul Gorj, primul termen de judecată fiind pe 15 noiembrie. Având în vedere că, din cauza Aparegio, avem inundații în Târgu Jiu la fiecare ploaie, mai degraba taxa ar trebui plătită în sens invers.

Vizualizări: 3,088

Alte articole din Actualitate:

Citește și: