Actualitate
Sute de proiecte din energie fără finanțare
Sunt sute de proiecte depuse în țară, pentru realizarea de parcuri fotovoltaice, eoliene sau grupuri pe gaze. Doar câteva vor fi finanțate, restul vor rămâne la stadiul de hârtii.
Pe partea de fotovoltaice sunt cereri de finanțare pentru sute de proiecte. “Chiar pe PNRR avem investiţia 1, unde avem peste jumătate de miliard de euro pentru proiecte în parcuri fotovoltaice şi un interes extraordinar din piaţă. Am primit peste 700 de aplicaţii pentru acest apel şi suntem în procedură de evaluare şi contractare să putem da drumul la treabă”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu. Ei bine, un miliard de euro înseamnă câteva zeci de proiecte finanțate, din câteva sute, în funcție și de mărimea fiecăruia.
Pe partea de gaze, sunt multe proiecte. Problema aici nu este doar de finanțare. Pur și simplu nu este nevoie în piață de atât de multe centrale pe gaze și nici nu va fi materie primă pentru toate. “Avem două jaloane care nu au fost decontate de Comisia Europeană şi anume jalonul aferent centralelor pe gaz în cogenerare şi jalonul aferent investiţiei în hidrogen. Pentru centralele pe gaz am reuşit să semnăm toate cele trei contracte care practic îndeplinesc ţinta asumată de România pentru respectivul jalon, investiţiile de la Constanţa, Craiova şi Arad şi mai suntem în analiză cu o investiţie la Râmnicu Vâlcea”, a spus ministrul Energiei. “Sunt şi centralele pe gaz din Fondul pentru modernizare, care vizează restructurarea Complexului Energetic Oltenia şi vorbim acolo de Işalniţa, vorbim şi de investiţia cu Tinmar. Vorbim de un proiect privat de la Mintia, cea mai mare centrală pe gaz, 1.700 de megawaţi putere instalată şi cu un orizont de finalizare 2026”, a mai spus oficialul din Energie.
Practic, doar centrala de la Mintia ar putea înlocui capacitățile pe cărbune pe care le mai are CE Oltenia. Va mai fi nevoie de grupurile pe gaze de la Turceni și Ișalnița? Vor mai fi acestea finanțate? Sunt investițiile întârziate cu bună știință?