Actualitate

Sute de mineri, în pragul concedierii

Aproximativ 450 de mineri din bazinul carbonifer Berbești-Alunu, județul Vâlcea, se află în pericol de a rămâne fără locuri de muncă dacă nu se găsește urgent o soluție pentru continuarea exploatării lignitului în zonă, avertizează sindicaliștii.

Conform angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cele trei cariere din zonă – Panga, Berbești Vest și Alunu – ar urma să fie închise la sfârșitul acestui an, odată cu încetarea activității CET Govora, singurul producător de energie, căldură și abur industrial pe bază de cărbune din județ, aflat în subordinea Consiliului Județean Vâlcea.

Liderii sindicali susțin că, deși există utilaje funcționale și rezerve mari de cărbune, lipsa fondurilor pentru exproprieri împiedică extinderea perimetrelor de exploatare. „Este o decizie impusă de la nivel guvernamental. Avem utilaje funcționale, avem resurse suficiente pentru a asigura necesarul de cărbune nu doar pentru Vâlcea, ci și pentru alte județe, așa cum am făcut în trecut. Problema principală este că nu se alocă fonduri pentru exproprieri, ceea ce împiedică extinderea câmpului minier. Dacă mineritul se închide, se vor închide și alte industrii, iar contribuțiile la fondul de pensii vor scădea”, a declarat Ion Albeanu, liderul sindical de la Cariera Alunu.

În prezent, în exploatarea minieră Berbești lucrează aproximativ 300 de angajați, iar la Alunu, în jur de 200. Din cauza deficitului de personal, doar un excavator din cele trei existente la Berbești funcționează în mod constant, iar la Alunu, un singur utilaj mai este operațional.

Între timp, autoritățile locale pregătesc tranziția energetică. Municipiul Râmnicu Vâlcea a scos la licitație, prin SICAP, un contract de 534 milioane lei pentru construcția unei termocentrale noi pe gaze, în incinta CET Govora. Proiectul, finanțat din fonduri europene prin POIM și POIS, va fi realizat cu sprijinul Ministerului Dezvoltării. Noua unitate va avea o putere instalată de 145 MW și va funcționa în cogenerare, producând atât energie electrică, cât și termică.

Conectată direct la Sistemul Național de Gaze printr-un racord realizat de Transgaz și la Sistemul Energetic Național prin stația Govora a Transelectrica, noua centrală ar urma să devină operațională până în 2027, moment în care va prelua integral furnizarea agentului termic pentru Râmnicu Vâlcea. Construcția acesteia va dura 25 de luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, iar contractul include și o perioadă de garanție de 24 de luni pentru remedierea eventualelor defecte.

În prezent, CET Govora funcționează în principal pe bază de cărbune și, ocazional, pe păcură, însă normele de mediu impuse de Uniunea Europeană fac imposibilă menținerea acestei surse pe termen lung. Decizia de construire a noii centrale a fost aprobată de Consiliul Județean Vâlcea la începutul anului trecut.

Vizualizări: 4,128

Alte articole din Actualitate:

Citește și: