Anchetă
Suspecții din “dosarul Sorina”, protejați de organele de urmărire penală. Decizia ICCJ!
Decizie importantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la cazul Sorina, fetița aflată în plasament la Baia de Aramă, târâtă de o femeie procuror și luată cu forța din casa în care era crescută. În 2019, când a avut loc fapta, vă prezentam în premieră la Sabotorii Gorjului înregistrările cu procuroarea abuzivă.
ICCJ a constatat că organele de urmărire penală din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și cele ale Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. au încălcat termenul rezonabil de soluționare a dosarului de urmărire penală 2015/P/2019 (devenit ulterior dosarul penal nr. 911/P/2022 după desființarea S.I.I.J.), tergiversând cercetarile timp de aproape 4 ani de zile.
Informația a fost dată de avocatul Victor Dumitrică, cel care care a reprezentat de la început familia în care micuța Sorina era în plasament.
Iată o parte din postarea avocatului: “Este vorba despre dosarul în care sunt cercetate în calitate de suspecți Procurorul Pițurcă Maria Antoaneta, pentru intervenția din 21.06.2019 din Baia de Aramă de la "percheziția groazei", când a fost luată cu forța minora Sorina din domiciliul asistentei maternale Șărămat Mariana și Morjan Violeta, angajata D.G.A.S.P.C. Mehedinți, autoarea tuturor falsurilor grosolane ce au făcut posibilă încuviințarea adopției de către familia de părinți adoptatori din America.
Înalta Curte de Casație și Justiție i-a impus procurorului de caz să finalizeze urmărirea penală de urgență, într-un interval de 3 luni, ceea ce atestă faptul că probatoriul cauzei este complet și dosarul putea fi finalizat deja până la această dată, având nu mai puțin de 40 de volume (cuprinzând declarații, înscrisuri, expertize, măsuri de supraveghere etc.).
Motivele ce au determinat însă organele de urmărire penală să tergiverseze aflarea adevărului în această cauză rămân obscure, dar sunt lesne de presupus sau intuit. Suspecții din dosar, anterior menționați, au fost protejați de organele de urmărire penală, prin refuzul acestora de a finaliza cercetările, pentru că trecerea timpului a condus la prescrierea răspunderii penale și disciplinare pentru faptele săvârșite.
Da, organele de urmărire penală au tergiversat acest dosar aproape 4 ani de zile, pentru că termenul general de prescripție a răspunderii penale pentru faptele reținute în sarcina suspecților era de numai 5 ani, fiecare zi care trecea profitându-le acestora din urmă.
Astfel, în ciuda temeiniciei soluției pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 01.11.2022, aceasta este numai o slabă consolare și un zâmbet amar pentru Familia Șărămat și pentru Ideea de Dreptate...
Din perspectiva demersurilor mele ca avocat cu privire la această speță, "ad impossibilium nulla obligatio"!”.
Din păcate, ceea ce se întâmplă în acest dosar este valabil în multe cauze sensibile, de la dosarul Revoluției, dosarul Mineriadelor, dosarul Colectiv și multe altele.