Politică

Superimunitate pentru procurori și judecători

Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat, joi, proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Mai mult, judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată numai cu avizul CSM. Proiectul de lege va intra săptămâna viitoare la vot în plenul Camerei Deputaților. De precizat este că Senatul este forul decizional în acest caz.

“Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în proiect.

“Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, este un alt articol.

În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția.

Dosarele care vizează magistrați acuzați de infracțiuni de corupție vor fi instrumentate de DNA, indiferent de valoarea prejudiciului.

La o jumătate de oră de la începerea ședinței preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit nemulțumiți lucrările Comisiei juridice, învocând că "discuțiile sunt politizate".

Vizualizări: 2,449

Alte articole din Politică:

Citește și: