Actualitate

Supărați din cauza pensiilor, minerii vor să meargă cu trenul la București

Continuă protestele minerilor! După protestul de la Târgu Jiu, astăzi, sute de foști și actuali mineri au scandat în Valea Jiului, în Hunedoara, și amenință că vor merge cu trenul la București să-și strige necazul și în fața guvernanților. 

 

Protestul a fost organizat de Uniunea Națională a Muncii Valea Jiului, parte a Federației Meridian și, în centrul municipiului Petroșani s-au adunat oamenii nemulțumiți de deciziile de recalculare. „Nu este normal ca să schimbi regula jocului, în timpul jocului. Trebuie să știți că, în domeniul mineritului, te lăsau să lucrezi 20 de ani, și pe timpul lui Ceaușescu și după. Pe toți pe care îi vedeți aici, au ieșit sau au fost obligați să iasă la pensie, după 20 de ani. Poate puteau să mai lucreze, dar nu au fost lăsați. Pensiile le-au fost împărțite la 20, iar acum, cu noua recalculare, se împarte la 25, ceea ce nu este normal”, a spus unul dintre cei care s-au adunat la protest.

 

„Nu suntem de acord ca să ni se taie. Mie mi s-a tăiat 1.650 de lei din pensie și am lucrat 28 de ani subteran, de la vârsta de 18 ani. Și vin acum să mi-o taie? O lege nu se dă retroactiv”, a explicat un altul pentru Cronica Văii Jiului. 

 

La protest a fost și sindicalistul Constantin Crețan, de la Federația Națională a Muncii. Cu toții s-au arătat nedreptățiți și au promis că vor pleca, în 26 septembrie, la București, să ceară socoteală celor care le-au tăiat pensiile. „Să ținem un moment de reculegere pentru frații noștri mineri, condamnați, care au murit în închisoare, pentru cei care au murit în accidentele de muncă. Puteau să ne diminueze pensiile, după ce le măreau, pentru că nu ați primit majorarea pe total bruturi și sistemul lucrează, nu vă eliberează adeverințe, nu mai găsim arhive. În România s-au distrus arhive la comandă”, s spus Constantin Crețan.

Vizualizări: 2,644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: