Actualitate
Supărare și nesiguranță în CEO. Minerii ar putea intra în concediu fără plată!
E supărare și, în același timp, incertitudine mare în Complexul Energetic Oltenia după ce a apărut informația că minerii și energeticienii vor fi nevoiți să stea patru zile acasă, în concediu fără plată. Ar fi singura variantă ca producătorul de energie să facă rost de bani pentru a plăti salariile angajaților pe durată determinată care au fost reangajați din această săptămână.
Oficial, compania nu a transmis nimic. Nici sindicatele nu știu de o asemenea hotărâre, însă acestea atrag atenția că decizia nici nu e normală. Corect ar fi, spune sindicalistul Jan Popescu, de la Sindicatul Mine Energie Oltenia, să fie făcută o rectificare bugetară și Ministerul Energiei să se implice să rezolve această problemă.
“Nu am această informație. Văd că acest lucru e corelat cu faptul că persoanelor care le-au fost întrerupte contractele de muncă au revenit. Eu spun că nu este normal ca salariații să intre în fără plată datorită acestui lucru și că din moment ce s-au reîntors la serviciu colegii noștri, e normal să se transmită către companie de la Ministerul Energiei că bugetul de venituri și cheltuieli trebuie rectificat pentru ca fondul de salarii să poată fi în măsură să dea salariile celor opt mii și ceva de salariați câți suntem azi. Nu am informația că vor intra în fără plată oamenii. Angajatorul trebuie să informeze și să consulte partenerul social, dar deciziile care țin de acest aspect le poate lua angajatorul de unul singur”, a punctat sindicalistul la Radio Infinit.
Jan Popescu a tras din nou atenția că trebuie făcute demersuri pentru amânarea planului de restructurare ținând cont că statul nu va avea cu ce să înlocuiască energia pe cărbune. Parcurile fotovoltaice sau grupurile pe gaze nu vor fi gata prea curând.
Nevoie va fi, în continuare, de personalul care acum are contracte pe durată determinată mai ales că va urma un val mare de pensionări până la 1 septembrie, dată de la care minerii și energeticienii care vor ieși din câmpul muncii vor mai pierde din venituri față de colegii lor care vor ieși la pensie înainte de această dată.
„Că vrem, că nu vrem, situația colegilor noștri care sunt pe perioadă determinată trebuie corelată cu faptul că planul de restructurare trebuie decalat. Trebuie făcute demersurile urgent pentru a prelungi capacitățile pe cărbune pentru că doar prin acest lucru și colegii noștri pe durată determinată pot avea contracte pe o perioadă mai lungă. E clar că urmează pensionări și cineva trebuie să dea și catitatea necesară susținerii Sistemului Energetic Național”, a mai spus Jan Popescu.