Social
Spitalul din Târgu Jiu va limita internările non-Covid
Aproape jumătate din cele 864 de paturi de care dispune Spitalul Județean Gorj sunt ocupate de pacienți cu diferite afecțiuni, dar numărul s-ar putea să scadă pe măsură ce crește numărul de infectări Covid.
Managerul Dumitru Vienescu a explicat la o emisiune că internările care nu sunt urgente ar putea fi amânate.
“Un pacient care intră într-o secție poate să îi infecteze și pe ceilalți. Trebuie luate măsuri de a discuta cu personalul medical și a încerca, acolo unde se poate, ca pacienții să nu fie internați. Dacă un pacient nu are nevoie de o internare de urgență, să încercăm să limităm aceste internări”, a spus Vienescu.
Așa s-a procedat și în valurile anterioare ale pandemiei, când saloane sau chiar secții întregi stăteau goale cu săptămânile. Doar că boala nu stă pe loc, se agravează și cine știe câte decese s-or fi produs din cauză că oamenii nu au beneficiat de asistență medicală. Acum capacitatea de testare este mai mare, astfel că nu este de înțeles de ce se dorește din nou limitarea accesului la asistență medicală.
”Aproximativ 88% din pacienții români cu cancer care se aflau în tratament în 2019 au decedat într-un an de zile”, a declarat Adela Cojan, președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). De ce? Pentru că mulți nu au beneficiat la timp de tratament. La fel se întâmplă și în cazul altor boli, pentru care probabil nu s-au făcut statistici.