Actualitate
Șoferii protestează împotriva impozitării diurnelor pe ultimii cinci ani
Zeci de autotrenuri sunt miercuri în Piața Victoriei din București, unde transportatorii protestează împotriva deciziilor ANAF de impozitare a diurnei pe ultimii cinci ani.
Guvernanții au luat în calcul o amnistie, dar se pare că asta ar încălca prevederi din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Conform transportatorilor, a existat o întâlnire cu Florin Cîțu și șefa ANAF, Mirela Călugăreanu (în 2020) care doar au ascultat situația și au dat de înțeles că vor veni cu clarificări. De atunci, transportatorii au trimis câteva zeci de solicitări.
Camera Consultanților Fiscali a transmis o scrisoare către Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, și Camera Deputaților în speranța rezolvării problemei. Documentul este semnat de Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.
"Apreciem abuzive acțiunile de control fiscal derulate la societăți importante din România prestatoare de servicii de transport internațional de bunuri, în care s-a apreciat că acești angajați nu ar avea dreptul să primească indemnizații parțial neimpozabile întrucât ei nu își schimbă temporar locul muncii, neavând un loc fix de activitate, în condițiile în care art. 9 din Legea 16/2017 precizează în mod expres ca aceștia beneficiază de indemnizația de delegare prevăzută de art. 44 alin. 2 din Codul muncii”, spune Camera Consultanților Fiscali.
Conform Uniunii Transportatorilor din România, chiar și în cadrul controalelor derulate în ultimul an sumele acordate au fost reclasificate drept venituri de natură salarială, subiect al impozitul pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii indiferent de suma zilnică acordată (nu s-a considerat aplicabil plafonul neimpozabil).
Alte nemulțumiri ale transportatorilor sunt: criza de pe piața RCA și carantinarea șoferilor profesioniști.