Actualitate

Șocul închiderii cărbunelui până în 2032, prins în PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de useristul Cristian Ghinea. Ministrul ăla despre care spune Miruță de la Gorj că are soluții pentru plecarea acasă a minerilor și energeticienilor. De parcă asta nu aveam, soluții pentru plecat acasă. Soluții ca să muncim în continuare nu are nimeni?

Ei bine, în programul lui Ghinea scrie clar că exploatările de cărbune mai au viață până în 2032. În sfârșit, cineva scrie clar într-un program că asta vrea, închiderea carierelor miniere și a termocentralelor pe bază de cărbune. O să fie cum vrea USR-ul sau cum vor toate celelalte partide la un loc, să fie menținută partea rentabilă din Complexul Energetic Oltenia? Vom vedea.

M-am tot întrebat ce înseamnă reziliența asta din PNRR. M-am dus la dicționar și am găsit acolo mai multe definiții tehnice, dar o scriu aici pe cea mai simplă. Este capacitatea unui material de a reveni la forma inițială după un șoc. În psihologie, reziliența este definită frecvent drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile. Reziliența reprezintă capacitatea de a înfrunta dificultățile.

Despre asta este vorba și în Planul Național de Redresare și Reziliență, și în așa-zisa Tranziție Justă, și în alte programe asemenea. România va fi supusă unui șoc, iar șocul închiderii capacităților de producție este numai unul dintre ele. Vor urma transformări profunde.

Un șoc major vor avea pensionarii. Iată ce scrie în PNRR: “Sistemul de pensii va fi reformat, refăcut și pus pe baze solide. În fiecare an sume tot mai mari sunt transferate de la bugetul de stat la bugetul de pensii: 2,5 miliarde lei în 2019 - 12,4 miliarde lei în 2026. Soluții există, dar refuzăm să avem un dialog onest cu românii și nu facem decât să accentuăm dezechilibrele pe seama viitorului copiilor noștri. Trebuie să avem curajul să le spunem părinților noștri că ceva trebuie să se schimbe”.

Cu alte cuvinte, trebuie să avem curajul să le spunem părinților noștri că nu le vor mai crește pensiile, iar celor aflați în activitate că se vor pensiona mai târziu.

PNRR va face o revoluție în administrația publică. Asta scrie în document. Și știm că revoluțiile sunt procese dureroase, cu victime. Redresare și Reziliență, astea sunt cuvintele care ne vor intra în vocabular. Deși puteau să-i spună Programul Național “Șoc și groază” sau Programul “Scapă cine poate”.

PNRR are aproape 1.400 de pagini, dar fiecare dintre noi ar trebui să le citească. Pentru că, deși secret până ieri, acesta este planul prin care ne va fi testată în următorii ani rezistența la șoc și capacitatea de a ne reveni.

Revenind la cărbune și la soarta lui, în PNRR scrie așa: “Elaborarea unui calendar de înlocuire a cărbunelui din mixul energetic până în 2032”. Și atunci ce ne tot aburiți că rămân cinci grupuri la CE Oltenia, că rămân trei, că rămân două. Dacă mai numărați mult, o să fim nevoiți să demolăm mai multe decât avem.

Vizualizări: 3,673

Alte articole din Actualitate:

Citește și: