Social
Slujbă de pomenire la Muzeul Crucilor de la Măceșu
De Ziua Înălțării Sfintei Cruci, joi, 14 septembrie, la Muzeul Crucilor din Măceșu, va fi o slujbă de pomenire pentru oamenii de cultură trecuți în neființă care au cruci în acest muzeu reprezentativ din România.
Va avea loc un parastas și se vor împărți pachete de pomană.
Pe 13 septembrie 2013, a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte peste 150 de cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Obiectele au fost strânse din Turburea, Plopșoru, Vladimir, Logrești, Licurici, Aninoasa, Hurezani. Muzeul a fost făcut în clădirea fostei școli din Măceșu, fiind singurul din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn.
În decursul anilor au fost amplasate aici cruci închinate lui Constantin Brăiloiu, Ciprian Porumbescu, Iuliu Maniu, Cristina Stamate, Ion Besoiu, Stela Popescu, Viorel Gârbaciu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Amza Pellea, Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.
Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită în fiecare an pe 14 septembrie, fiind cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.