Actualitate

Sindicalist: În loc să încurajăm tinerii, îi demoralizăm până se alege praful de tot

 “Peste trei luni iar vor fi puși oameni pe liste!” O spune sindicalistul Manu Tomescu și se referă la situația complicată din Complexul Energetic Oltenia. A fost rezolvată temporar problema oamenilor care au rămas fără contracte de muncă. Le vor fi prelungite contractele, dar lucrurile nu sunt deloc roz. Dimpotrivă. Deși compania ar mare nevoie de salariați tineri, aceștia nu sunt deloc încurajați să învețe meserie și să mai rămână în producție.

 

Contractele celor aproximativ 1.800 de salariați au fost prelungite doar cu trei luni. Până acum, contractele au fost prelungite pe șase luni. Iar această decizie a directorilor din companie le ridică suspiciuni liderilor de sindicat.

Manu Tomescu, de exemplu, spune că problema adevărată, de fapt, nu s-a rezolvat și că peste trei luni se vor face iar liste de concedieri: „Trebuie să conștientizeze toți salariații că problema noastră cea mai mare e închiderea grupurilor pe cărbune. Dacă s-a rezolvat acum și s-a protestat individual, fiecare pentru el, pentru locul lui de muncă, eu atrag atenția că problema nu s-a rezolvat. Peste trei luni, vor fi puși iar pe liste și iar protestează fiecare pentru locul lui de muncă și această problemă nu va fi rezolvată niciodată”.

De doi ani de când sunt în producție, salariații au învățat meserie și fără ei activitatea n-ar mai putea continua. Dar asta îi lasă reci pe directori. Ei știu doar că trebuie să pună lacătul pe minerit. Cu orice preț.

„Celorlalți salariați nu li s-au mai prelungit contractele pe șase luni, ci pe trei luni. Un lucru anormal. În loc să însănătoșim forța de muncă din companie, o descurajăm, o demoralizăm în așa fel încât să se aleagă praful de activitatea asta. Mă sună șefi de ateliere, șefi de secții din Termocentrala Rovinari, îmi spun că nu au cu cine lucra. Acești oameni cărora li s-au prelungit contractele doar pe trei luni au așteptat două sau trei zile până să li se spună că vin contractele și le-au semnat. Mulți dintre ei au devenit specialiștii de care aveam nevoie. Se vor integra foarte bine, dar la felul cum e condusă această companie, de la Ministerul Energiei până la Directoratul companiei, nu fac altceva decât să descurajeze acești tineri”, a mai afirmat Tomescu la Radio Infinit. 

Vizualizări: 889

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: