Social

„Sezonierii” de la CEO, ținuți în șah de conducerea companiei

Numiți „sezonieri” pentru că oficialii companiei încă nu le-au semnat contracte pentru o perioadă nedeterminată, cei aproximativ 2.000 de salariați din minerit încă nu au primit vești clare de la șefii lor. Se știe că vor fi prelungite contractele, dar nu toate. Se știe că se vor face contracte tot pe șase luni, iar tinerii se simt discriminați. Au învățat meserie și e mare nevoie de ei în producție, dar directorii știu una și bună: planul de închidere a mineritului trebuie să meargă mai departe. 

 

Atât cei 1.800 de salariați, cât și sindicaliștii sunt revoltați din cauza incertitudinii și din cauza faptului că se anunță că noile contracte vor fi tot pe șase luni, și nu pe perioadă nedeterminată așa cum și-ar dori oamenii mai ales că e mare nevoie de ei în cariere, unde e lipsă acută de personal.

În plus, subliniază sindicalistul Manu Tomescu la Radio Infinit, tinerii au învățat deja meserie și nici nu se mai poate lucra fără ei. 

“E o situație neplăcută. Faptul că s-a creat acest precedent de a angaja sezonieri în această activitate. Ei nu pot fi fidelizați cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, se simt discriminați față de ceilalți colegi. Ei nu au nicio certitudine că vor putea să rămână să muncească în această activitate, să investească în această regiune. Au creat aceste precedente neplăcute și eu, ca sindicalist, nu sunt de acord cu aceste lucruri, dar vedeți că acest plan de închidere merge mai departe. Unii au deja doi ani și jumătate, ar fi a cincea prelungire la cei mai mulți dintre ei. În acest timp, nu poate spune cineva din companie sau Minister că acești oameni nu au învățat meserie ca să ducă această activitate mai departe. Nu mai poate spune nimeni că sunt noi angajați și nu ne putem baza pe ei. Dimpotrivă. E nevoie de forță de muncă tânără în producție”, a declarat sindicalistul Manu Tomescu.

Cei mai mulți au fost convinși de familie să vină din străinătate și să se angajeze în cariere, să fie mai aproape de casă. N-au știut că vor ajunge să lucreze aproape trei ani cu contracte prelungite din șase în șase luni, fără să știe ce se va întâmpla cu ei, fără să aibă o protecție în caz de concedieri și fără să aibă toate drepturile pe care le au și ceilalți colegi din cariere.

“Mulți au venit din străinătate să muncească aici. Au tot primit promisiuni că vor fi preluați pe contractele de muncă pe perioadă nedeterminată. Suntem dezamăgiți și noi, și ei mai ales că e mare nevoie de ei”, a mai afirmat Manu Tomescu.

Vizualizări: 693

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: