Politică

Senatul a respins, la limită, obligativitatea certificatului verde la locul de muncă

Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri a fost respinsă de Senat la limită.  Un vot le-a lipsit susținătorilor acestei interdicții fără precedent în România. Proiectul de lege merge la Camera Deputaților care e decizională.

Legea a fost puternic susținută de PNL și USR. “Nu e despre noi astăzi, este de cum să trecem mai mulți în picioare, să ajungem la finalul pandemiei”, a spus Iulia Scântei, cea susținută de PNL pentru portofoliul de la Justiție. “Când vor dispărea manipulările ordinare veți vedea ce benefică a fost această măsură”, a spus și Daniel Fenechiu de la PNL. “Măsurile propuse sunt simple și eficiente. Nu încalcă drepturile românilor”, a susținut Simona Spătaru (USR).

Împotriva legii au fost AUR și PSD. “Nu vă ascund că sunt într-o stare de surescitare văzând în ce hal a ajuns Parlamentul să voteze împotriva poporului. Ascultați vocea poporului. Primesc mii de mesaje să nu votăm aceste certificate. Nu e ceva simplu, nu am trecut prin ce trecem azi, de aceea trebuie să fim precauți. Vă conjur să votați împotriva acestui certificat verde. Reglementările de azi sunt expresia unui stalinism feroce. Încercăm să ne întoarcem în dictatură?”, a spus Claudiu Târziu (AUR).

“Sunt de acord că trebuie luat anumite măsuri, dar în privința acestei legi este greșită conceptual. Persoanele vaccinate și nevaccinate se pot infecta. Noi avem 60% din persoanele infectate, au făcut o infecție asimptomatice, dar nu pot avea certificat verde. Generăm discriminare prin vaccinare”, a spus Adrian Streinu Cercel (PSD).

Comisiile reunite juridică şi de sănătate au aprobat, marţi, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă privind introducerea certificatului digital Covid pentru angajații unor unităţi publice şi private, după ce ședințele acestora au fost înreturepte de delegația AUR condusă de copreședintele George Simion care a acuzat lucrările sunt ținute secrete.

Lucrările Senatului au fost suspendate pentru 10 minute, la cererea PSD, pentru că site-ul Senatului nu funcționa, fiincă unii au vrut ca dezbaterile să nu poată fi urmărite. Mai mult, Claudiu Târziu de la AUR a propus vot nominal, dar parlamentarii nu au acceptat, pentru a nu se ști cum a votat fiecare. Rezultatul în sală a fost pentru - 48, împotrivă - 46, dar după ce au votat și parlamentarii care erau în online rezultatul total a fost 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și două abțineri. Fiind lege organică, era nevoie de 68 de voturi pentru.

Vizualizări: 1,747

Alte articole din Politică:

Citește și: