Actualitate

Seismolog, după cutremurul din Gorj: Niște secvențe ciudate care nu respectă teoria

Cutremurul de seara trecută, din Gorj, nu e explicat nici de specialiști. "Sunt secvențe ciudate care nu respectă teoria", spune Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului pentru Fizica Pământului. 

Un seism de 4,2 grade s-a produs, seara trecută, în Gorj. A avut epicentrul în zona Arcani și s-a produs la o adâncime de 13 kilometri.

"Cutremurul acesta s-a produs în aceeași zonă în care s-au produs primele cutremure, de 5 grade. Nu există niciun model numeric care să simuleze o secvență de acest tip pentru că nu acționează independent față de ceea ce se întâmplă în jurul ei. Dacă ne uităm pe seismicitatea sudului Europei, trebuie să privim regiunea în ansamblu. În general, acestea sunt niște secvențe ciudate care nu respectă teoria, sunt niște preșocuri, cutremurul principal și replicile și apoi se termină. Zona Târgu-Jiu o ține așa de câteva luni de zile”, a declarat Mihai Diaconescu, seismolog, la o televiziune centrală.

Cutremurul de seara trecută s-a simțit mai intens în zonele Arcani, Runcu, Lelești, aproape de epicentru, dar și în Târgu Jiu, în special, în clădirile înalte. Pe internet, oamenii au scris că vibrațiile s-au simțit și în Hunedoara. "A fugit patul cu mine. La propriu. Rovinari, Gorj", a scris un internaut. "Și la Bumbești-Jiu. Un zgomot înfundat, urmat de o smucitură de 2-3 secunde. Suficient, totuși, cât să ne reamintim că se poate mai rău", a scris altcineva pe Facebook. "Mai întâi, am auzit un zgomot ca de explozie, apoi s-a mișcat totul câteva secunde. A fost scurt, dar intens", a mărturisit un alt gorjean.

Cel mai puternic cutremur din Gorj a fost în februarie. A avut 5,7 grade și a provocat pagube importante. Zeci de case, școli și alte instituții publice au fost serios avariate de zguduiturile pământului. A fost, de altfel, cel mai puternic cutremur din zona Olteniei din ultimii 200 de ani.

Vizualizări: 1,792

Alte articole din Actualitate:

Citește și: