Actualitate

Se tem că pierd facilitățile pentru pensionare

Guvernul și-a asumat o reformă a pensiilor prin PNRR, iar liderii sindicali din minerit și energie se întreabă ce înseamnă asta pentru reprezentanții lor.

Parlamentul a dat legile 197/2021 și 74/2022 pentru pensionarea accelerală a minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia, în ideea închiderii rapide a grupurilor energetice. Acum, fie că legea este proastă, cum spun unii, fie că este greșit interpretată de casele de pensii, cert este că nu s-au produs cele patru mii de pensionări în CEO, ci doar în jur de o mie. Asta și pentru că s-a creat o conjunctură energetică în care este nevoie din nou de CE Oltenia.

Compania are în jur de zece mii de salariați pe contract de muncă cu durată nedeterminată și cam jumătate sunt trecuți de 52 de ani, sperând într-o pensionare anticipată.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, susține că, în momentul în care va apărea noua lege a pensiilor, va dispărea Legea 263 cu toate modificările făcute, inclusiv prin legile nr. 197/2021 și nr. 74/2022.

“Eu și colegii mei o spunem de un an, de când s-a semnat PNRR, că e jalon modificarea legii pensiilor. (...) Deci, în momentul în care va apărea noua lege a pensiilor, nu vor dispărea Legea 197 și Legea 74, dispare 263, pentru că atât 197, cât și 74 și alte zeci de legi care au fost făcute au modificat articole din 263”, a spus Pîrvulescu.

Este bine măcar că discuțiile în spațiul public au început din timp, că tot le place politicienilor să îi salveze pe mineri și energeticieni în fiecare declarație publică, astfel că i-ar putea preocupa totuși subiectul, că intrăm în anul preelectoral.

Vizualizări: 2,630

Alte articole din Actualitate:

Citește și: