Actualitate
Se pune cruce mineritului la anul? „Sistemul Energetic nu va rezista fără noi!”
Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, e convins că nu se pune cruce mineritului la finalul anului viitor. Planul de restructurare spune, negru pe alb, că din 2026, toate grupurile pe cărbune ar trebui să intre în rezervă de capacitate. Căldărușe se declară optimist: Spune că planul de restructurare va fi decalat, căci fără CEO Sistemul Energetic Național nu va rezista.
Principalul argument care trebuie subliniat în fața comisarilor europeni, crede Gabriel Căldărușe, ar trebui să fie că nu au fost făcute investițiile propuse. Și acesta nu este singurul motiv pentru care Sistemul Energetic nu se poate lipsi de energia pe cărbune atât de repede.
„Din punctul meu de vedere, nu. Și argumentul cel mai solid e că SEN nu va putea rezista în următorii ani fără această companie. Dacă ne uităm pe planul de restructurare, uitați-vă unde trebuia să fim acum. Acest plan poate fi renegociat. Situația putea fi alta chiar în 2024, dar vedem că nu se poate fără CEO la momentul acesta și nici în următorii ani. Nu trebuie să facem abstracție că s-a semnat contractul pentru construcția celor două reactoare de la Cernavodă, asta înseamnă foarte, foarte mulți ani. La 1 ianuarie 2027, jumătate din producția de la Cernavodă nu va mai exista datorită programului de reparații care obligatoriu trebuie să fie făcut. Înseamnă cel puțin un an jumătate, doi de staționare a acelui reactor. Există toate premisele ca această companie să funcționeze fără probleme și în următorii ani”, a declarat liderul SMEO, Gabriel Căldărușe, la Radio Infinit.
În această seară, potrivit datelor Transelectrica, energia pe cărbune asigură circa 14% din producție, mai exact 765 MW. Pe primul loc, sunt hidrocarburile, cu aproape 1700 de MW, apoi hidrocentralele cu aproape 1600 de MW, urmate de centralele nucleare care produc 1300 de MW.