Actualitate

Se complică lucrurile pentru CEO! Grupurile pe gaze, sub semnul întrebării!

„Decalarea termenelor de închidere a grupurilor energetice de producere a energiei electrice pe cărbune ale CEO trebuie realizată fiindcă România nu își poate permite să rămână în beznă!” O spune din nou liderul de sindicat Jan Popescu după ce licitația pentru construirea centralei electrice pe gaze de 850 MW de la Ișalnița a fost anulată. 

 

E a doua veste proastă în contextul în care ministrul Energiei a declarat, la Rovinari, că sunt șanse mari ca producătorul de energie din Oltenia să iasă și din acordul pentru construirea centralei electrice de la Turceni.

 

“Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții inscrisi nu a criptat oferta financiară sau nu a raspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”, scrie în sistemul de licitațiii publice ca explicație la anulare.

 

Licitația pentru ”Construirea unui bloc energetic de cca. 850MW pe gaz natural la Ișalnița („CCGT Ișalnița”) – proiectare, achizitie, execuție lucrări, punere in functiune si servicii de mentenanta pe termen lung” a fost lansată în sistemul de liciitații în luna iunie. Valoarea estimată atunci era de 2,8 miliarde de lei, aproximativ 560 de milioane de euro.

 

În planul de investiții, CEO a notat că va face două centrale pe gaze: una la Turceni, de 475 MW și alta la Ișalnița, de 850 MW. Centrala pe gaze de la Ișalnița urmează să fie dezvoltată de firma CCGT Power Işalniţa S.A., societate în care proiucătorul de luminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din țară, deţine o participare de 40,1%, diferenţa de 59,9% fiind deţinută de Complexul Energetic Oltenia, potrivit site-ului e-nergia.ro.

 

Situația este destul de delicată și este de natură a a întârzia și mai mult aplicarea programului de restructurare, în condițiile în care din grupurile pe cărbune s-au închis, dar nici măcar nu a început construcția grupurilor pe gaze. Iar lucrurile nu avansează nici în celălalt proiect, cel al centralei de la Turceni, care urmează să fie construită împreună cu grupul românesc Tinmar. Ba chiar CE Oltenia se pregătește să iasă din acordul cu Tinmar pentru constucția noilor capacități în fotovoltaic și pe gaze și își angajează avocați. 

 

Ministrul Energiei a dat chiar un ultimatum: această lună.

 

“Caietele de sarcini trebuie finalizate în luna noiembrie. Dacă nu se ajunge nici acum la un acord, vom lua cele mai drastice măsuri până la rezilierea acestor acorduri. Nu putem să mai stăm. Eu sunt de cea mai bună credință.Am avut foarte multe întâlniri, și eu și colegii mei, nu mai așteptăm aceste trageri de timp pentru că ele pun în pericol toată construcția pe care am gândut-o pentru CEO. Am fost chiar mai mult decât înțelegători. Totuși, a trecut un an și ceva de la semnarea contractelor. Ajunge!”, a spus Burduja la inaugurarea grupului 5 de la Rovinari.

Vizualizări: 1,998

Alte articole din Actualitate:

Citește și: