Anchetă

S-au ales cu procese după ce nu au mai fost primari

Mai mulți foști primari din Gorj s-au ales cu procese în instanță, după ce au pierdut alegerile. Noii primari încearcă să recupereze de la aceștia prejudicii pe care le-au adus primăriilor.

Un astfel de caz este în comuna Crușeț, unde fostul primar Viorel Drăgușin are achitat aproape 5.000 de lei, contravaloarea unor cursuri de pregătire profesională.

„Admite acţiunea. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 4.910 lei, reprezentând contravaloare servicii de pregătire profesională şi cursuri de pregătire profesională, actualizată cu indicele de inflaţie. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj. Sentinţă executorie de drept”, a stabilit instanța pe 27 octombrie.

Viorel Drăgușin a fost primar din 1996 până acum doi ani, când i-a încetat mandatul prin ordin de prefect, din cauză că a fost declarat incompatibil.

Marian Tătaru a fost primar în comuna Ionești, a pierdut alegerile anul trecut și are mai multe procese intentate de noua administrație. A început să piardă din ele. “Admite în parte acțiunea civilă. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 2172 lei reprezentând despăgubiri la care se adaugă dobânda legală aferentă. Respinge pretențiile reclamantei referitoare la plata penalităţilor de întârziere. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare ce se depune la Tribunalul Gorj. Pronunţată, azi 23.09.2021, la Tribunalul Gorj”, este o primă sentință, dar mai sunt și alte procese pe rol, unele câștigate de fostul primar, pentru că sumele s-au prescris.

Și fostul primar din Stănești, Ștefan Blideanu, este dat în judecată de primărie, după ce Curtea de Conturi i-a imputat că nu a făcut demersuri pentru a recupera taxe și impozite de la localnici de circa 100.000 de lei.

Probleme sunt și la Bolboși. Viorel Croitoru nu mai este primar de două mandate și încă nu a scăpat de probleme. Anul trecut, a fost găsit bun de plată pentru un contract încheiat cu doar câteva zile înainte de alegerile din 2012, pentru a pietrui pe repede-înainte un drum promis electoratului. Contractul s-a încheiat fără a exista bani în buget, în condițiile în care primăria avea conturile blocate din data de 25 ianuarie 2012, iar pietruirea nu era prevăzută în lista de investiții, neavând aprobarea consiliului local.

Durata contractului fiind de 25 de zile de la data semnării lui, plata urma să se facă până pe 15.07.2012. În caz contrar erau stabilite penalități în cuantum de 1,5% pe zi din suma contractată de 15.000 de euro fără TVA.

Cum primăria nu a putut face plata, firma s-a adresat direct instanței de judecată. Penalitățile fiind uriașe, suma a crescut de câteva ori.

Fostul primar al comunei gorjene Bolboși, Viorel Croitoru, a fost obligat de instanță să plătească peste 600.000 de lei primăriei pe care a condus-o vreme de trei mandate. 

„Admite cererea de chemare în judecată și obligă pârâtul la plata sumei de 662.855,76 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat reclamantei. Obligă pârâtul la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către reclamant”, se arată în minuta sentinței din 27 iulie 2020 a Tribunalului Gorj. Procesul este acum pe rolul Curții de Apel Craiova.

Vizualizări: 3,143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: