Social
Satul Roșiuța, blocat de 16 ani printr-o decizie greșită a primăriei. Urmează încă zece ani?
Apel disperat al locuitorilor din satul Roșiuța, care aparține de municipiul Motru, județul Gorj. O jumătate de sat este paralizat de 16 ani printr-o decizie administrativă pe care oamenii o consideră ilegală și greșită. Atunci a fost un început de alunecare de teren, pe o zonă îngustă, provocată de o lucrare făcută de cei de la gaze. Primarul Hanu s-a panicat și a impus restricționarea temporară a construcțiilor. Alunecarea de teren nu a înaintat nici măcar un centimetru, dar restricția a fost prinsă în planul urbanistic general și a rămas așa, timp de 16 ani. Perioadă în care oamenii nu au putut să-și facă legal nici măcar un gard sau un coteț, iar cei care au vrut să dezvolte o mică activitate economică au fost blocați. Joi, 28 iulie, consilierii locali vor să prelungească planul urbanistic general cu zece ani, fără a scoate această restricție aberantă, care nu s-a bazat decât pe panică, nu pe un studiu geotehnic. Știm cu toții că satul Roșiuța a trăit de pe urma mineritului, care va fi închis în mai puțin de zece ani. Vor fi bani din Fondul de Tranziție Justă pentru această zonă, din PNRR, dar oamenii din Roșiuța sunt condamnați la sărăcie de cei pe care i-au ales în Consiliul Local. Sau, cine știe, aceștia își vor asculta alegătorii și vor lua joi decizia corectă, aceea de a ridica restricțiile de construire impuse în intravilanul satului Roșiuța.
Vasile Nebunu este inginer și delegat sătesc. Acesta le cere consilierilor locali să voteze în interesul cetățenilor, al comunității.
“Prin această interdicție, locuitorii satului Roșiuța nu pot să reabiliteze casele de locuit, să construiască o locuință nouă, să repare sau să construiască o împrejmuire a proprietății, nici măcar să repare un coș de fum, nimic din lucrările strict necesare confortului minimal sau asigurării securității locuinței și a proprietății. Paradoxal: avem voie să locuim în această zonă, dar nu avem voie să ne asigurăm condițiile decente specifice erei în care trăim”, a explicat acesta.
Cetățeanul ne-a spus cum s-a ajuns la această situație absurdă: “Acum 16 ani, pe o zonă foarte îngustă a apărut o alunecare de teren provocată de niște canale săpate de cei de la gaze, care au vrut să pună niște conducte. Primarul de atunci, Hanu, speriat de această mică alunecare de 8-10 metri lățime, a introdus la urgență, fără respectarea legii, fără nimic, o hotărâre de consiliu local prin care a impus restricție temporară de construire pentru o jumătate de sat”.
La acea vreme, Planul Urbanstic General era în lucru, astfel că restricția de a construi a fost prinsă acolo. “Această restricție a produs efecte din 2007 și până în prezent. S-au făcut multe demersuri la nivel de Consiliu Local, de Consiliu Județean, de Prefectură, ca să ridicăm această restricție considerată de noi abuzivă, ilegală”, a spus delegatul sătesc.
Oamenii locului spun că interdicția a fost stabilită "după ureche", fără un studiu geotehnic, fără o minimă analiză a riscurilor de alunecări de teren naturale, fără existența unor studii de fundamentare, așa cum sunt prevederile legale. Dar, chiar și așa, de atunci, zona a fost consolidată, conducta de gaze mutată, deci presupusul pericol a dispărut.
Acum, Consiliul Județean Gorj a comandat unei firme specializate un studiu privind alunecările de teren în patru unități administrativ - teritoriale, printre care și Motru. Iar veștile sunt bune pentru oamenii din Roșiuța, în zona cu interdicție de construcții nu există niciun risc de alunecare.
“Firma care a studiat acest aspect a transmis că satul Roșiuța este fără risc. Consiliul Județean ne-a transmis că Primăria Motru trebuie să facă demersurile necesare pentru a ridica restricția. De doi ani și jumătate batem la porțile lor, ne mint ba că s-a pensionat persoana care era la Urbanism, ba că cine a venit nu are pregătirea necesară, ba că și-a rupt piciorul”, a spus cetățeanul nemulțumit.
În loc ca administrația locală din Motru să rezolve problema, prelungește blocajul cu încă zece ani! Consiliul Local Motru are pe ordinea de zi de joi, 28 iulie, prelungirea PUG cu încă zece ani. “Vor să ne mai ducă încă zece ani cu această restricție pe noi, satul Roșiuța”, acuză localnicii.
Oamenii de acolo nu pot construi nimic legal, nici măcar un gard sau un acoperiș. Sunt tineri care vor să facă o activitate economică, un atelier, o activitate altenativă la minerit. Nu pot face nimic. Cei care au nevoie să își repare casa, sunt amendați cu zece mii de lei.
De această dată, oamenii din Roșiuța sunt deciși să lupte pentru drepturile lor, după cum rezultă din memoriul semnat de delegatul sătesc Vasile Nebunu, din care că prezentăm o parte: “Prelungirea valabilității PUG-ului în vechea formă reprezintă un atac conștient la drepturile oamenilor, plătitori de taxe și impozite, o formă de privare de drepturi. Consiliul local are posibilitatea legală de a revizui parțial acest PUG, în baza studiului de specialitate întocmit de firma SC SEARCH CORPORATION SRL. Primarul municipiului Motru poate fi acuzat de abuz în serviciu în formă continuată și de abuz de putere, deoarece a avut cunoștință de situația reală, de solicitările noastre, de rezultatul studiului de specialitate, chiar de măsurile pe care le poate lua pentru a rezolva problema noastră, dar a refuzat sistematic acest lucru.
Conștient de răspunderea penală de care este pasibil, domnul primar transferă responsabilitatea și răspunderea către Consiliul Local, în concret, către consilierii locali care vor vota prelungirea valabilității PUG-ului în formă actuală, fără ridicarea restricțiilor pentru satul Roșiuța.
În condițiile în care, toate UAT-urile din țară fac tot posibilul să mențină sau să aducă înapoi tinerii, dumneavoastră faceți tot posibilul să-i îndepărtați”.
Domnilor aleși locali, problema este gravă, soluția este simplă. Votați pentru oameni, pentru comunitate, dați o șansă tinerilor și satului Roșiuța, că oricum urmează timpuri grele pentru toată zona Motru.
Și încă ceva, când ajungeți în funcții publice, renunțați la frustrări și răutăți!! Este un sfat!