Actualitate
Sate afectate de carierele miniere părăsite
Închiderea carierelor miniere începe să devină o problemă acută în Gorj nu doar din prisma lipsei locurilor de muncă, ci a faptului că exploatările părăsite afectează comunitățile locale, generând alunecări de teren, probleme cu pânza freatică și multe altele.
Un astfel de caz este la fosta carieră Seciurile, unde nu se mai excavează de două decenii. Compania minieră nu a închis însă cariera conform procedurii, cu redarea în circuitul agricol sau silvic, pentru că niciodată nu a avut bani de așa ceva.
Primarul Liviu Cotojman a atras în nenumărate rânduri atenția că malurile fostei cariere Seciuri se surpă de fiecare dată când plouă.
“În urma excavărilor miniere a rămas o groapă remanentă, undeva la peste 250 de hectare și în fiecare an, mai ales când plouă, primăvara și toamna se surpă malurile, favorizând înaintarea alunecărilor de teren înspre zonele locuibile și spre gospodăria de apă din satul Rugetu”, a spus primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.
Și Consiliul Județean Gorj a cerut companiei miniere o situație cu închiderile de mină care urmează. Între timp, la Roșia de Amaradia problema se acutizează.
“Acum câțiva ani, o alunecare de teren s-a apropiat la circa 200 de metri, a fost o scufundare de peste 20 de metri în apropierea zonei respective. De asta insist ca cei de la CEO să găsească o soluție imediată de a stopa eventuale alunecări care se pot întâmpla în zonele respective”, a spus Cotojman la Radio Infinit.
Acesta spune că are dialog cu Complexul Energetic Oltenia pe această temă: “Cu CEO am o cale de dialog bună, în sensul că urmează să vină o echipă de la CEO în zonă pentru a stabili varianta finală a măsurii de prevenire a extinderii alunecării de teren spre zonele locuibile”.
Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit de-a lungul anilor să constituie provizioane pentru lucrările de mediu aferente închiderilor de cariere miniere, ceea ce nu a făcut decât în foarte mică măsură.