Eveniment

Sârbi, bulgari și macedoneni la Novaci

Un regal folcloric a fost, weekendul trecut, la Novaci. Ansambluri din toată țara, dar și de peste hotare au făcut spectacol pe strada din fața Primăriei și, mai apoi, în pădurea din Hirișești, unde are loc, de aproape șase decenii, Festivalul Urcatul Oilor la Munte. 

 

Autoritățile au depus deja documentația pentru un festival al transhumanței la Novaci. Acum se organizează Festivalul Tocanului și Urcatul Oilor la Munte. 

 

Ar fi un plus și pentru promovarea zonei în rândul turiștilor ținând cont că Novaciul este în ruta transhumanței din Parâng, promovată de Ministerul Turismului. "Imi exprim respectul pentru artiștii de toate naționalitățile veniți ieri la Novaci, dovedind prin prestația lor dăruirea pentru folclor si tradiții. La noi se păstrează traditiile, am pus si punem umărul la păstrarea acestora și sunt încântat că novăcenii au dat un răspuns ferm, implicându-se fiecare cum a putut. Sunt mândru de copiii novăcenilor si felicit echipa "NEDEIA" compusă din copii, părinți, instructori, voluntari și pe coordonatoarea ansamblului pentru ceea ce au reusit să realizeze!", a tramsmis Dumitru Leuștean, primarul orașului Novaci.

 

La eveniment, au atras toate privirile și ansamblurile care au prezentat portul, jocul și cântecul din Macedonia, Serbia sau Bulgaria.

 

"Felicitări tuturor pentru momentele artistice unice aduse in fața publicului prezent ieri la Novaci! Prezența numeroasă și primirea călduroasă a publicului, demonstrează că folclorul reprezintă acea oază de liniște și frumusețe, care a fost refugiul sufletesc al tuturor popoarelor, de sute de ani. Imbrăcati în straie populare, cântând si dansând, populațiile din Balcani au trecut peste anii de cumpană din viața comunitătilor în care au trăit, reusind să-și păstreze ființa națională. Mulțumim prietenilor sărbi, macedoneni și bulgari pentru prezență! Ieri, la Novaci a fost o imagine a sud estului Europei, reunită prin folclor și a mai multor naționalități care conviețuiesc frumos în spațiul geo-politic numit România", a transmis Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură din Novaci.

Vizualizări: 646

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: