Actualitate
Salariații CE Oltenia protestează, guvernul le cere să salveze sistemul energetic
Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia protestează de trei zile prin pichetarea Prefecturii Gorj, dar nimeni de la guvern nu i-a întrebat de sănătate. În schimb, miercuri a avut loc o ședință a Comandamentului de iarnă la nivelul Ministerului Energiei, unde celor ce la CE Oltenia li s-a cerut să fie pregătiți pentru zilele cu minus 20 de grade Celsius care urmează.
„Din partea Comandamentului transmitem că, începând cu ziua de vineri, până pe o durată de șapte-opt zile, România va traversa un șoc termic cu minime nocturne de până la – 20 de grade, pe alocuri chiar mai scăzute. De asemenea, temperatura diurnă va avea un nivel negativ de până la – 8 grade. Sistemul Energetic este pregătit pentru traversarea acestui șoc termic”, a anunțat Ministerul Energiei.
CE Oltenia va funcționa normal, iar în cazuri deosebite va fi pus la dispoziție un grup de producție de energie electrică de la Turceni.
Un lider al minerilor de la Cariera Jilț Sud spunea însă că acum ar fi momentul să vedem dacă sistemul energetic național rezistă fără termocentralele pe cărbune. Ion Popescu, de la Renașterea, le reamintește minerilor că au câștigat drepturi doar atunci când au întrerupt lucrul, nu când au mărșăluit pe jos până la București, nici când au făcut greva foamei. Afirmațiile vin în contextul în care CE Oltenia riscă falimentul, dacă cei de la Comisia Europeană mai întârzie mult aprobarea planului de restructurare, care va aduce în conturile companiei sute de milioane de euro pe an ca ajutor de stat.