pamFLEȚI

“Sabotorii” a avut dreptate. Grupuri închise mai devreme!

Guvernul a discutat în ședința de joi despre trecerea în conservare a două grupuri energetice de la termocentralele Rovinari şi Turceni. Executivul va veni săptămâna viitoare cu un act legislativ în acest sens. Este vorba de grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni, care ar fi trebuit închise la finele anului trecut, potrivit planului de restructurare, dar activitatea a fost prelungită prin hotărâre de guvern până la 1 octombrie 2023.

În caz contrar, România ar pierde 700 de milioane de euro, din tranșa a doua a PNRR, de 3,2 miliarde de euro, susțin surse guvernamentale.

Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, susţine că închiderea discutată ar putea crea dezechilibre majore pe piaţa de energie din România şi tocmai de aceea trebuie făcută o analiză riguroasă în acest sens.

“Sabotorii” a dat în premieră informația că grupurile ar putea fi închise la 28 februarie, ca o condiție impusă de Comisia Europeană pentru eliberarea unei tranșe din PNRR. Lideri sindicali și politicieni s-au grăbit să ne contrazică, dar tot ceea ce a reușit guvernul până acum a fost să tragă puțin de timp. Nu au fost închise la 28 februarie, dar nici mult nu mai este până la o decizie în acest sens.

Situația este extrem de delicată, pentru că trecerea în conservare a grupurilor înseamnă de fapt închidere. Și acum, cu noul Directorat de la CE Oltenia, nici nu prea mai are cine să explice pe înțelesul guvernanților ce înseamnă conservarea grupurilor. Chiar așa, managerul Plaveți o fi văzut și el o termocentrală, o carieră minieră de la începutul mandatului sau crede că societatea asta poate fi condusă din birou?

actualizare: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat joi că România trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile privind intrarea în conservare a grupurilor energetice Rovinari şi Turceni, dar că acest lucru nu afectează situaţia contractuală a angajaţilor.

"România trebuie să-şi îndeplinească aceste obligaţii privind intrarea acestor grupuri în conservare, fără însă ca acest lucru, cel puţin potrivit situaţiei existente în acest moment, să aducă atingere în vreun fel situaţiei contractuale a celor care muncesc în acest moment. Dar trebuie să ţinem cont că sunt obligaţii pe care România şi le-a îndeplinit şi pe de o parte acestea intră în conservare, pe de altă parte trebuie să aibă capacitatea, atunci când sistemul naţional energetic este dezechilibrat şi există această nevoie - desigur, vârful de sarcină este trecut odată cu această iarnă, care deja s-a încheiat - dar România, prin păstrarea în conservare a acestor grupuri, îşi păstrează această opţiune, această posibilitate de a utiliza la nevoie aceste grupuri", a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Dan Cărbunaru a menţionat că România se numără printre statele europene care beneficiază de un mix energetic echilibrat, dar şi de resurse energetice suficiente pentru a acoperi "aproape integral" nevoia de consum intern, fie că e vorba de energie electrică, fie de gaze naturale.

"Puteţi regăsi aproape în timp real atât elemente legate de consum, cât şi, dacă ne raportăm la gazele naturale, rezervele pe care le avem acum şi care încă de la începutul pregătirilor pentru această iarnă se aflau la o cotă mult mai ridicată decât perioadele anterioare. Acest lucru a făcut ca în România, în acest moment, rezervele noastre de gaz, depozitele de gaz să fie, din punct de vedere cantitativ, la o cotă superioară perioadei similare a anului trecut. Deci, nu suntem într-o situaţie care să genereze incertitudini în privinţa capacităţii noastre de a ne aproviziona. Dimpotrivă, toate investiţiile pe care Guvernul le are în vedere, dar şi investiţiile private vor asigura României şi securitatea proprie energetică, dar şi capacitatea de a se transforma într-un exportator de energie sau de gaze naturale", a precizat Dan Cărbunaru, conform Agerpres.

 

Vizualizări: 3,303

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: