Actualitate
Rușeț: Există sprijin guvernamental pentru investiții în Mehedinți
Romgaz, companie la care acționar majoritar este statul român, pare decisă să joace un rol activ în transformarea zonei de baștină a actualului ministru al economiei și energiei, Virgil Popescu, într-o adevărată capitală regională a gazelor.
Vicepreședintele PMP Gorj, Ion Rușeț, spune că există sprijin guvernamental pentru această investiție, făcută în județul de baștină a ministrului Energiei, Virgil Popescu. “Când discutăm de Romgaz, înseamnă că se îndreaptă investitori spre Mehedinți, cu sprijin guvernamental. Dacă Romgaz investește în Mehedinți, există sprijin guvernamental pentru această investiție”, a spus Rușeț.
Nu ar fi o problemă dacă s-ar face demersuri și pentru cele două grupuri pe gaze de la CE Oltenia, prinse în planul de restructurare încă neaprobat la Comisia Europeană. Grupurile ar trebui să fie construite în nici cinci ani, dar de un an sunt tot la faza de propunere. “Gorjenii au dat mandat unor parlamentari, vreau să văd reacție. Am fost parlamentar și am avut greșelile mele, dar ca simplu cetățean vreau să văd reacția celor șapte cetățeni care au fost desemnați să ne reprezinte”, a spus Rușeț la o emisiune.
Centrala pe gaze va fi construită de firma lui Gabriel Comănescu, GSP. Este vorba de centrală nouă pe gaze și un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga, aflată în faliment. Centrala pe gaze de la Halânga va avea o putere instalată de 150 MW, cu o eficiență de 48%, și va fi extrem de flexibilă. Poate fi pornită în 30 de secunde și poate ajunge la capacitatea maximă în mai puțin de două minute. Poate suporta mii de porniri și opriri rapide pe an, ceea ce o face potrivită pentru echilibrarea sistemului energetic național. Alături de ea, proiectul implică și construcția unui parc fotovoltaic de 50 MW, care se va întinde pe un teren de 96 de hectare, din incinta termocentrale (o haldă de zgură ), care va fi inițial ecologizat. Investiția va fi finanțată de GSP Power, companie nou înfințată în cadrul grupului GSP, centrala va fi ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă aici.